Islamitische wetenschappenNafsiyya

Ware liefde voor Allah

In Soera Al Baqara staat het volgende vers:

“En van de mensheid zijn er die anderen naast Allah als deelgenoten aannemen. Zij houden van hen zoals zij van Allah (zouden moeten) houden. Maar degenen die geloven houden meer van Allah. Als degenen die onrecht pleegden zouden weten, wanneer zij de bestraffing zien, (dan zouden zij weten) dat alle macht aan Allah toebehoort en dat Allah streng is in de bestraffing.”(Al Baqara: 165)

Liefde of het houden van iets is interessant. Iedereen van ons houdt wel van iets of iemand en ondervindt daarvan de resultaten. Iedereen van ons heeft ook vast wel eens liefde gekend. Het doet iets vreemds met de mens. Het zorgt ervoor dat hij bijvoorbeeld dag en nacht aan de ander denkt, dat hij niet meer goed kan slapen en dat hij constant bezig is om de aandacht van zijn geliefde te krijgen. Soms gaat liefde zo ver dat iemand er helemaal in op gaat en de rest van de wereld vergeet en hem gestolen kan worden, zolang hij maar met zijn geliefde is.

Het lijkt op dat moment alsof de ziel gevangen is en verslaafd is en het hart iedere keer weer een nieuwe shot van liefde van zijn geliefde nodig heeft om verder te kunnen. Op zulke momenten lijkt liefde bijna een vorm van aanbidding.

In de bovenstaande aya wordt er gesproken over dat er mensen zijn die deelgenoten hebben genomen naast Allah. Deze deelgenoten hoeven niet per se afgoden te zijn, maar het kan eigenlijk van alles zijn waar een mens zich aan onderwerpt. In dit geval wordt in de aya beschreven dat deze mensen erg veel houden van deze deelgenoten maar dat de gelovigen meer houden van Allah.

Hetgeen waar je het meest van houdt zal uiteindelijk jouw ledematen gaan leiden. Degene die veel houdt van carrière en geld zal zichzelf opofferen en met gemak overwerken. Degene die van voetbal houdt zal constant daarmee bezig zijn en zijn dagen ermee vullen.

Degene die ongezond verliefd is op een ander persoon zal constant met die persoon bezig zijn en een deel van zijn slaap en tijd opofferen. Degene die houdt van aandacht en likes op Instagram en TikTok zal eindeloze uren opofferen om die ene shot te maken waar mensen blij van worden. Liefde is opoffering.

Aan de andere kant; degene die veel van Allah houdt kan niet wachten om in de diepe nacht alleen met Hem te zijn. Hij vindt zijn geluk in zijn aanbiddingen, in het gebed wanneer hij connectie maakt met degene van wie hij zoveel houdt. Hij kan niet wachten om iedere dag weer een stukje meer te leren over Hem door Zijn Koran te lezen en te overpeinzen en offert moeiteloos zijn geld en tijd op om Zijn tevredenheid te behalen.

Hij vult zijn dagen met het gedenken van Hem omdat hij Zijn tekenen overal ziet en hij gedenkt constant alle gunsten die Hij aan hem heeft geschonken. Met alle plezier houdt hij zich vast aan Zijn wetten en draagt hij ze al te graag uit om het licht ervan naar anderen te verspreiden zodat hij een ambassadeur kan zijn van de Allerhoogste.

Vraag je jezelf af waarom bovenstaande dingen jou misschien niet lukken of dat je er heel veel moeite mee hebt? Bekijk dan waar je het meeste van houdt en daar zal je jouw antwoord vinden. De liefde voor het wereldse leven is het grootste obstakel voor de gelovige om te groeien.

En vergeet niet dat het grootste bewijs voor liefde voor Hem de daden zijn. Het gehoorzamen aan Zijn wet en het vasthouden hieraan.

Dit is zoals een dichter ooit heeft gezegd:

تَعْصِي الإِله وَأنْتَ تُظْهِرُ حُبَّهُ – هذا محالٌ في القياس بديعُ
لَوْ كانَ حُبُّكَ صَادِقاً لأَطَعْتَهُ – إنَّ الْمُحِبَّ لِمَنْ يُحِبُّ مُطِيعُ

“Je bent ongehoorzaam aan God terwijl jij beweert van Hem te houden – Dit is onmogelijk en volgens de gewoonte verbazingwekkend. Als jouw liefde (voor Hem) waar zou zijn dan had je Hem gehoorzaamd – Voorwaar, degene die lief heeft is gehoorzaam aan degene van wie hij houdt.”

En als je voelt dat je tekortschiet, dan is dat niet erg. Onthoud dat liefde van twee kanten komt. Hij laat dagelijks zijn kant zien door ons te overladen met Zijn gunsten en als jij iedere dag een beetje terug investeert om Hem beter te leren kennen en toenadering te zoeken, zal je zeker groeien.

Moge Allah ons helpen om meer van Hem te houden dan van alles buiten Hem.

Back to top button