Uncategorized

Zweedse regering toont hypocriete houding na koranverbrandingen

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat Denemarken en Zweden de mogelijkheid onderzoeken om koranverbrandingen te verbieden.  De koranverbrandingen zouden namelijk leiden tot grootschalige protesten in de moslimwereld.

Beide landen hebben besloten om de grenscontroles te verscherpen. Bovendien stelde de Deense minister van Buitenlandse Zaken onlangs dat er geen sprake is van volledige vrijheid van meningsuiting omdat er ook zoiets bestaat als een racismebepaling en er dus grenzen zijn aan wat men kan zeggen.

De realiteit wijst uit dat koranverbrandingen de afgelopen jaren meermaals hebben plaatsgevonden, zelfs voor verschillende moskeeën. Dit heeft wereldwijd geleid tot verontwaardiging.

In de moslimwereld heeft dit o.a. geleid tot protesten, het boycotten van Zweedse producten en diplomatieke spanningen. Ook in Zweden hebben moslims in verschillende steden geprotesteerd. Dit leidde ertoe dat zelfs verschillende politici en opiniemakers opriepen tot een verbod op koranverbrandingen.

Op woensdag 26 juli publiceerde de Zweedse premier een bericht op Facebook waarin hij stelde dat de Zweedse regering niet verantwoordelijk is voor de koranverbrandingen maar dat de politie verantwoordelijk is voor de vergunningen. De overheid zou niet achter elke politieke boodschap van individuen staan.

Echter zijn de moslims niet vergeten hoe regeringspartijen hun steun hebben uitgesproken toen Lars Vilks de Profeet Mohammed صلى ألله عليه و سلم beledigde. Noch zijn ze vergeten dat voormalig parlementslid Hanif Bali de Profeet Mohammed صلى ألله عليه و سلم een ongeletterde pedofiel noemde en dat de viceminister-president Ebba Busch graag had gezien dat honderd moslims neergeschoten zouden worden na de protesten vorig jaar (naar aanleiding van koranverbrandingen). Ze verwonderde zich over het feit dat de politie niet met scherp schoot.

De veroordeling van de Zweedse regering is uiterst hypocriet. Er wordt samengewerkt met Sverigedemokraterna (De Zweden-democraten; een rechtse en nationalistische partij). Richard Jomshof heeft als lid van deze partij veelvuldig haat gecreëerd jegens islam. Hij noemde islam een abominabele ideologie en religie, riep op tot de verbranding van nog honderd Korans en noemde de Profeet Mohammed صلى ألله عليه و سلم een massamoordenaar.

Laten we ook niet vergeten dat de Zweedse regering ervoor heeft gekozen om samen te werken met een partij wiens voormalige leden moslims niet als mensen beschouwden.

De regering is in staat om de koranverbrandingen te verbieden, zoals verschillende wetenschappers, advocaten en opiniemakers te kennen hebben gegeven.

De voormalig sociaal-democratische minister van Justitie, Thomas Bodström, heeft te kennen gegeven dat de regering de koranverbrandingen een halt moet toeroepen en dat dit mogelijk is zonder wetswijziging.
Echter heeft de regering ervoor gekozen om de koranverbrandingen toe te staan en bijna 100 miljoen Zweedse kronen te spenderen (belastinggeld van de burger) om haat jegens islam en moslims te financieren. Ondanks dat men op de hoogte is van de schadelijke gevolgen voor de samenleving.

Het zijn de beleidsmaatregelen van de huidige regering en voorgaande regeringen, waar polarisatie en haatsentimenten jegens islam en moslims kunnen gedijen. Derhalve is de regering medeverantwoordelijk voor het huidige politieke klimaat waarin islam op de hak wordt genomen.

De koranverbrandingen hebben opnieuw aangetoond dat vrijheid van meningsuiting een politiek instrument is dat naargelang de politieke belangen wordt toegepast. Wanneer het om kritiek gaat op overheidsbeleid, spreekt men opeens van desinformatie.

De voormalig minister van Integratie en Migratie, kondigde niet zo lang geleden aan dat de overheid bezig is om binnen de EU digitale platformen te creëren om content te verwijderen. Ook wil de overheid het beledigen van overheidspersoneel strafbaar stellen. Zie hier de wijze waarop vrijheid van meningsuiting niet alleen geen realiteit kent (in absolute vorm) maar ook selectief wordt toegepast.

De opportunistische politici die zich nu als moraalridders opwerpen maar zelf meerdere malen hun haat jegens islam kenbaar hebben gemaakt, hebben wederom hun ware aard getoond. Het is noodzakelijk dat de moslims zich eensgezind blijven uitspreken tegen draconische beleidsmaatregelen en aanvallen op hun islamitische identiteit.

Back to top button