FiqhIslamitische wetenschappen

Het Goddelijk Oordeel betreffende: Reageerbuisbevruchting (IVF)

Reageerbuisbevruchting (In-vitrofertilisatie, IVF) betekent dat de samensmelting van een spermacel van de man met een eicel van de vrouw tot stand wordt gebracht in een reageerbuis door middel van een medische behandeling, waarna de bevruchte eicel operatief in de baarmoeder van de vrouw geplaatst wordt, zodat de rest van de zwangerschap een natuurlijk verloop heeft.

Deze medische procedure is toegestaan door de Sjari’a, omdat het iets bereikt wat de Islam aanmoedigt , namelijk voortplanting. Dit is het voornaamste doel van het huwelijk zoals blijkt uit wat is overgeleverd van de Profeet (saw): “…trouw met de liefhebbende die vruchtbaar is; Ik zal opscheppen over jullie aantallen aan de Profeten op de Dag Des Oordeels.” (Ahmed). En: “Trouw met de moeders van kinderen [oftewel die kinderen kunnen krijgen], ik zal trots op jullie zijn op de Dag Des Oordeels.” (Ahmed).

Dus als bevruchting op natuurlijke wijze mislukt, en het mogelijk is om de bevruchting in een kunstmatige omgeving wel plaats te laten vinden, dan is dit toegestaan.

De voorwaarde hiervoor is dat de gebruikte spermacel afkomstig is van de echtgenoot van de vrouw van wie de eicel afkomstig is, en dat de bevruchte eicel geplaatst wordt in de baarmoeder van de vrouw van wie de eicel afkomstig is. Anonieme spermadonoren of draagmoeders zijn niet toegestaan. Dit is omdat Islam het behoud van verwantschap verplicht heeft. Ibn Abbaas (ra) heeft overgeleverd dat de Profeet (saw) heeft gezegd: “Wie een bloedrelatie buiten zijn eigen vader claimt, of zegt dat hij behoort tot anderen waar hij niet toe behoort, op hem zal de vloek van Allah, de engelen en van alle mensen zijn.” (Ibn Maadja). En er is overgeleverd van de Profeet (saw): “Als iemand beweert dat een persoon zijn vader is, wetende dat het niet zijn vader is, dan zal het paradijs voor hem verboden zijn.” (Ibn Maadja). En er is overgeleverd: “Elke vrouw die aan een aantal mensen een nakomeling toekent als behorende tot hen, die niet tot hen behoort, zij heeft niets te maken met Allah en zij zal het Paradijs niet betreden. En elke man die zijn zoon ontkent terwijl hij hem aankijkt, Allah zal zichzelf niet aan hem openbaren en Allah zal hem vernederen voor de eerste en laatste generaties.” (Ad Daarimi). En bij anonieme spermadonoren of draagmoeders gaat de verwantschap verloren of wordt deze onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button