Actualiteit

De PVV leunt op deze Amerikaanse ‘godfather van de anti-moslimbeweging’

Dat Geert Wilders veroordeeld is voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak is „een schande voor elke democratie”, zegt David Horowitz. Wilders is „een held” en „de Spinoza van onze tijd”, vindt zijn voornaamste donateur. „Zijn jullie in Nederland helemaal gek geworden”, roept Horowitz door de telefoon vanuit Californië. „Maar door zijn gedachten te veroordelen, maken jullie hem premier, want Wilders wordt er slechts populairder door.”

Horowitz’ stichting, het David Horowitz Freedom Center, schonk vorig jaar 108.244,24 euro aan de PVV. Dat staat althans in documenten (PDF) die de partij volgens de Wet financiering politieke partijen heeft moeten overleggen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Geen enkele individuele donor gaf meer aan een Nederlandse partij. Een jaar eerder zou Horowitz ruim 18.000 euro hebben geschonken, via de Stichting Vrienden van de PVV. Maar over de herkomst, de besteding en zelfs het totaalbedrag van de donaties bestaat onduidelijkheid.

Navraag bij de stichting leert dat er andere bedragen op andere momenten zijn gedoneerd: 75.000 dollar in 2014 en 75.000 dollar in 2015. Dit jaar, waarover nog geen verslag is uitgebracht aan Binnenlandse Zaken, zou 25.000 dollar geschonken zijn: 175.000 dollar in totaal.

Waarom de bedragen niet overeenkomen met de opgaven van de PVV, weet Horowitz niet. Vertegenwoordigers van de partij reageren niet op verzoeken om uitleg en reactie. Wilders’ accountant, die de cijfers goedkeurde, „wil geen informatie delen met derden”, meldt zijn kantoor.

‘Godfather antimoslimbeweging’

David Horowitz (77) is een Joods-Amerikaanse publicist die met de stichting die zijn naam draagt voornamelijk anti-islamitische websites ondersteunt. Wat betreft zijn angst voor de islam en zijn liefde voor Israël heeft hij in Wilders een bondgenoot gevonden. „Europa gaat eraan omdat het wordt overspoeld door islamitische barbaren. Wilders waarschuwt terecht voor dat gevaar”, zegt hij. Wilders werd in 2008 bekend in de VS om – de ophef over – zijn film Fitna. Bij islamofoben kreeg hij een heldenstatus toen hij vervolgd werd.

Horowitz, die de „godfather van de moderne antimoslimbeweging” is genoemd, weet niet meer precies wanneer hij aan Wilders werd voorgesteld, maar het moet in die periode zijn geweest. „Ik wilde hem zelf leren kennen, want ik voel me ongemakkelijk bij sommige andere rechtse partijen in Europa. Die in Frankrijk en Oostenrijk hebben een lelijke fascistische geschiedenis en met de Duitsers weet je het nooit. Maar Wilders is een echte strijder voor de vrijheid van meningsuiting.”

In 2009 organiseerde Horowitz een fondsenwerfavond voor de Nederlandse politicus in Washington: 75.000 dollar werd er opgehaald, waarvan Wilders na aftrek van de kosten ongeveer een derde mee naar huis kon nemen.

Wilders komt regelmatig in de VS, zoals bij protesten tegen een islamitisch centrum vlakbij Ground Zero en vorig jaar bij een tentoonstelling van Mohammed-cartoons in Texas, waar op het moment dat hij er was een aanslag plaatsvond. Hij was afgelopen zomer op de Republikeinse Conventie, maar heeft nooit echt vrienden gemaakt in het partij-establishment. De aandacht voor de islam zakte in de VS de laatste jaren wat weg, maar de angst voor Islamitische Staat en de verkiezing van populist Donald Trump kunnen Wilders’ status in de VS weer vergroten. Al maakt zijn veroordeling het ook moeilijker om zomaar het land in te komen. En vorige week riepen alle partijen in de Tweede Kamer, behalve de PVV, het kabinet op buitenlandse giften aan partijen en verkiezingscampagnes in te perken.

Lees hier verder: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/27/godfather-van-anti-islam-in-vs-steunpilaar-pvv-5937063-a1538592

Back to top button