Islamitische wetenschappenNafsiyya

Tips voor concentratie in het gebed

Het is een probleem wat ons allemaal overkomt, de momenten dat je voor Allah (swt) in gebed staat maar dat je het gevoel hebt dat je jouw concentratie verliest, dat je aan andere zaken denkt en dat je het gebed niet verricht zoals het behoort met uiterste concentratie en nederigheid.

De volgende tips zouden je kunnen helpen om dit te verbeteren:

  1. Aanwezigheid van je aandacht

Wanneer we bepaalde handelingen vaak verrichten gaat vaak de automatische piloot aan en kunnen we de handelingen verrichten zonder dat onze hoofd erbij is. Eén van de meest belangrijke zaken tijdens het gebed is dat je jouw best doet om jouw aandacht bij de bewegingen en woorden te houden die je verricht en uitspreekt. Wees bewust van elke handeling die je doet in alle rust. Maak je hart leeg van alle andere zaken waar je aan denkt.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hoofd erbij is? De reden voor de afwezigheid van de aandacht is meestal dat je iets anders belangrijker vind. Bijvoorbeeld als je net een nieuwe auto hebt gekocht of enthousiast bent over je nieuwe functie of iets anders, dan denk je waarschijnlijk de hele dag eraan en daarmee heb je deze zaken dus belangrijk gevonden. Op het moment dat je het erg belangrijk vind kan het zelfs in jouw gebed ook terugkomen. We moeten er dus voor zorgen dat we het gebed belangrijker gaan vinden dan de wereldse zaken en dat we ervan gaan houden zodat we juist in het gebed genieten van het moment. Dit kan door te lezen over de gunsten ervan en te beseffen voor wie je staat.

Wanneer je een afspraak zou maken met een koning dan zou jouw volledige aandacht bij hem zijn op het moment dat je in zijn aanwezigheid bent. Hoe kan dit dan niet zijn wanneer je staat voor de Koning der koningen? We moeten er dus voor zorgen dat we meer belang hechten aan het Hiernamaals in plaats van het wereldse leven waardoor we het gebed ook belangrijker gaan vinden omdat dit een middel is naar het Paradijs.

  1. Aandacht schenken aan de betekenissen van de woorden

Het kan zijn dat je jouw aandacht hebt bij het uitspreken van de woorden van het gebed, maar niet bij de betekenissen van de woorden. Zorg ervoor dat je de soera’s die je uit je hoofd hebt geleerd ook begrijpt en dat je weet wat je zegt zodat je jouw aandacht en gedachte kunt richten op de betekenissen, waardoor je concentratie omhoog gaat.

Dit kun je bereiken door alles te verwijderen wat jouw aandacht trekt. Wanneer je bijvoorbeeld gaat bidden is het beter om een rustige plek te nemen waar niet al te veel afleiding is zodat je jezelf volledig kunt concentreren en niet jouw gedachte naar de andere zaken in jouw directe omgeving gaan.

  1. Het vergroten van Allah in het hart

Dit kan enkel bereikt worden door Allah (swt) beter te leren kennen. Wanneer we over Hem (swt) en Zijn grootheid en macht lezen zorgt dit ervoor dat we onszelf nietig gaan voelen en dat we Allah gaan vergroten.

Dit valt ook te vergelijken met bijvoorbeeld een koning, wanneer je in zijn aanwezigheid bent, mogelijk voel je jezelf nietig omdat hij machtig is en direct jou schade of profijt kan bezorgen, dit komt door jouw kennis over hem, zou je niet weten wie hij is en wat zijn macht is dan zou je nooit dit gevoel hebben. Met andere woorden is het dus van essentieel belang dat we de Koraan bijvoorbeeld open slaan om te lezen over de grootheid van Allah en dat we dit overpeinzen.

  1. Het vergroten van vrees voor Hem (swt)

Dit kan ook enkel bereikt worden wanneer we lezen over hoe streng Hij (swt) is in de bestraffing en welke gevolgen er op een persoon te wachten staan wanneer hij zondigt en ongehoorzaam is aan de Almachtige. Tegelijkertijd moeten we ook beseffen dat het Paradijs niet gegarandeerd is en dat Allah (swt) ieder moment de zegening van Islam kan ontnemen waardoor je sterft in ongeloof.

  1. Het vergoten van hoop op Zijn (swt) genade

Hoop zorgt ervoor dat een dienaar zijn best gaat doen om de vergiffenis van Allah (swt) te zoeken en Hem te smeken in het gebed. Dit helpt dus de concentratie en ook hier is de weg om dit te bereiken het vergroten van de kennis over Allah en dan met name over hoe vergevensgezind en barmhartig Hij (swt) werkelijk is. Dat elke zonde behalve sjirk vergeven wordt en dat Hij (swt) altijd bereid is om jouw berouw te accepteren.

Tot slot

Dit zijn een aantal kleine tips om de concentratie in het gebed te verbeteren. Weet dat de grootste oorzaak van de afwezigheid van concentratie de liefde voor het wereldse leven is. De liefde voor het wereldse leven en het Hiernamaals gaan niet samen. Hoe meer je van deze wereld houdt, hoe minder je zult houden van het Hiernamaals en hoe meer je van het Hiernamaals houdt, hoe minder je zult geven om het wereldse leven.

Het opdoen van kennis over Allah (swt) en Zijn eigenschappen is iets wat door velen onderschat en vergeten wordt. Zorg ervoor dat je een sterke band hebt met de Koraan en de verzen overpeinst waardoor je Hem (swt) steeds beter zal leren kennen, jouw hoop en vrees en uiteindelijk ook jouw aandacht zal toenemen. Dit is de weg naar een beter gebed.

 

 

Back to top button