De Nationale Bevrijdingsfront, de koepelorganisatie van de Syrische oppositie waarin ook het Vrije Syrische Leger erbij zit en gesteund wordt door Turkije, heeft laten weten dat ze hun zware wapens teruggetrokken hebben uit het de-escalatiezone in Idlib. Hierbij is de ontwapening van Idlib in gang gezet.

De Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Putin hadden op 17 september besloten om een gedemilitariseerde zone op te zetten rondom Idlib, om zo geen nood te hebben aan een frontale aanval. Zo wordt voorzien dat Idlib, zonder militaire acties, uiteindelijk in handen zal vallen van het Syrische regime. Een frontale aanval zou ook betekent hebben dat er een nieuwe vluchtelingenstroom in gang gezet zou worden en dat de lokale bevolking niet meer achter Turkije zou staan. Dit alles wordt met dit plan vermeden.

Het Turkse leger heeft in de afgelopen dagen meer strijdkrachten gestuurd naar Idlib om, samen met de Russische troepen, te verzekeren dat het gebied gedemilitariseerd wordt.

De overeenkomst stelt ook dat de zogenoemde ‘radicale strijdkrachten’ zich volledig moeten terugtrekken uit het gebied. De lokale activisten geven aan dat ook Hay’et Tahrir al-Shaam, de gewapende oppositiegroep die prominent is in het gebied, zijn zware wapens weggehaald heeft uit het gebied. Zo tonen ze aan bereid te zijn om te onderhandelen met Turkije.

Schrijver en socioloog Suleyman Ugurlu, die vrijdag te gast was in het Turkse politieke praatprogramma ‘Siyasi Bakislar’, maakte de volgende opmerking:

“Aan de Moslims die daar nog steeds Islamitische intenties beogen, zou ik graag zeggen dat ze niet moeten ingeven. Wij geloven in een Schepper die de bergen kan laten schudden. Wij geloven in een Schepper die de zee in twee spleet om de profeet Moesa en zijn metgezellen te redden van de farao. Dus wanneer de Moslims standvastig blijven geloven in Allah s.w.t., zal Hij s.w.t. hen een uitweg bieden en de kuffaar laten verliezen.”

Comments

comments

DELEN