Afgelopen decennia zijn er vele organisaties en stichtingen opgedoken die zich enkel bezig houden met rechten van mens en dier. Over heel de wereld leggen zij verplichtingen op aan overheden om mensen en dieren een waardig bestaan te geven en ze te beschermen van de macht van staten.

Op 10 december 1948 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) als resolutie aangenomen. De UVRM is de eerste internationale bevestiging van universele mensenrechten, wat betekent dat mensenrechten gelden voor ieder mens op de wereld.

Pas in 1948 zijn landen met elkaar eens dat het onrecht dat zij veroorzaken, welke al eeuwen gaande is, niet meer kan. En toch slagen zij er niet in om dit te stoppen. In de zelfde periode en nadat deze resolutie werd aangenomen, hebben we gezien dat mensen nog steeds gediscrimineerd worden op basis van godsdienst, kleur, afkomst en nog vele andere redenen. Zoals we deze gezien hebben met de apartheid in Zuid-Afrika, genocide van Bosniërs en onderdrukking van de Palestijnen en nog te veel om op te noemen. Het meest recente is natuurlijk de oorlog die tegen Islam en de moslims word gevoerd door onder andere de media en politiek, maar ook door staten. Hoe komt dit? Dit komt natuurlijk door de levensvisie, welke deze individuen en staten die onrecht plegen aannemen. Want dit is de basis van waaruit oplossingen voortkomen, wetten worden gemaakt en worden gehandhaafd. Hedendaags is dat visie het secularisme. En voor deze visie van scheiding tussen kerk en staat had je de adellijke en geestelijke macht die dit onrecht pleegde. En de geschiedenis staat vol met dit soort levensvisies die niet deugen en problemen veroorzaken in de samenleving. Deze foute visies die niet berusten op waarheid en bewijs kunnen niet anders dan met foute oplossingen komen om een samenleving te ordenen en een staat te vormen. En deze staat gaat dan foute wetten implementeren, wat vanzelf resulteert in onrecht.

Echter Islam kent deze problematiek niet. De levensvisie van islam berust zich wel op de waarheid en heeft bewijs hiervoor. Uit deze visie komen alle oplossingen, wetten en handhaving voort, waardoor 13 eeuwen mensen en dieren van een waardig bestaan hebben kunnen genieten. In de uitzonderingen dat er onrecht gepleegd werd in al die tijd, was dit enkel wanneer individuen zich niet hielden aan wat Islam heeft gebracht en dit is nooit systematisch geweest.

Onrecht heeft geen plaats gekend in de islamitische staat. Zelfs niet voor de dieren. Het was zelfs het gebruik geworden bij de Seltjoeken om vogelhuisjes aan huizen te integreren. Later heeft Fatih Sultan Mehmed dit tot een wettelijk verplichting gemaakt. Sultan Suleyman heeft een wet vervaardigd over de hoeveelheid last welke dieren mogen dragen of trekken. Tijdens de middeleeuwen van europa hadden moslims zelfs dierenklinieken en ambtenaren die het welzijn van straatdieren in de gaten hielden.

En zo staat onze geschiedenis vol met voorbeelden waar wij kunnen zien dat mensen en dieren van een waardig bestaan hebben kunnen genieten, iets waar wij trots op kunnen zijn. En in 13 eeuwen van de Islamitisch staat hebben wij geen mensenrechten-, dierenrechten- of natuurbeschermingsorganisaties gekend, geen warchild of World Food Programme. De Oemma heeft altijd goed zorg gedragen voor zijn medemens, dieren en de natuur. En willen wij een maatschappij waarin dit wordt voort gezet, kunnen wij niet anders als de maatschappij veranderen naar waar de oplossingen, wetten en handhaving komen uit de juiste visie over het leven. En Dat is Islam!

Comments

comments

DELEN