De zaak draait om een valse verklaring die Alde’emeh heeft opgesteld over een deradicaliseringstraject van Jawad O, die werd verdacht van uitreizen naar Syrië.

Belgische jihadexpert Montasser Alde’emeh is door de rechtbank van Mechelen veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij krijgt samen met advocaat Nabil R. en de voormalige imam Khalid O. een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

Het Openbaar Ministerie had een jaar voorwaardelijk geëist.

Valse verklaring voor mogelijke Syriëganger Jawad O.

De zaak draait om een valse verklaring die Alde’emeh heeft opgesteld over een deradicaliseringstraject van Jawad O. Deze 26-jarige inwoner uit Mechelen werd in november 2015 opgepakt in een onderzoek naar de organisatie The Way of Life, de opvolger van Sharia4Belgium. Hij werd ervan verdacht om naar Syrië af te reizen.

Zijn broer, de Mechelse imam Khalid O., stelde een document op waaruit bleek dat Jawad een deredalicaliseringscursus had gevolgd in ‘De Weg Naar’, het centrum van Alde’emeh in Sint-Jans-Molenbeek. Alde’emeh bevestigde dit in een schriftelijke verklaring, die een paar dagen later werd voorgelegd aan de rechtbank. Omdat de handtekening van de jihadexpert en het logo van zijn centrum ontbraken op het document voegde de advocaat van Jawad O. dit later toe.

De rechter startte in januari 2016 een onderzoek naar de echtheid van de documenten. Daaruit bleek dat Alde’emeh O. nog nooit had gezien en dat hij geen deradicaliseringscursus heeft gevolgd. In de strafzaak gaf de openbaar aanklager de ernst van de situatie aan:

Jawad O. is vrijgesproken.

Lees hier verder: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/17/zes-maanden-voorwaardelijk-voor-jihadexpert-aldeemeh-a1532230

Comments

comments

DELEN