Gisteren was het precies zes jaar geleden dat de oorlog in Jemen uitbrak, met als gevolg dat de jaren erna miljoenen mensen lijden aan hongersnood en armoede. De beelden van hongerige kinderen, baby’s en talloze onschuldige mensen in het gebied, hebben de rest van de wereld amper bereikt. De huidige pandemie heeft de wereld gericht op andere problemen. Maar als onderdeel van de Oemma van de Profeet (صلى الله عليه و سلم) moet de oorlog in Jemen en diens effect op de moslims aldaar, ook effect hebben op de moslim in Nederland. Zelfs al leven wij in het Westen in een andere realiteit.

De Profeet (صلى الله عليه و سلم) zei namelijk dat het leed van een deel van de moslims ook de rest van de Oemma aangaat:

“De gelovigen zijn in hun onderlinge genade, liefde en vriendelijkheid als één lichaam. Wanneer een deel van het lichaam (aan ziekte) lijdt, dan is het hele lichaam betrokken in de vorm van slapeloosheid en koorts.” [Overgeleverd door Bukhari en Muslim]

Zodoende kan het niet anders dan dat de Oemma dient te reflecteren n.a.v. de huidige situatie in Jemen. Niet alleen om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie in de regio, maar ook om te werken voor verandering.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR vindt in Jemen momenteel de ergste humanitaire crisis ter wereld plaats.  UNCHR meldt dat 80 procent van de bevolking afhankelijk is van hulp en 24 miljoen mensen in Jemen dringend noodhulp nodig hebben. Door de oorlog die op 22 maart 2015 begon, zijn er 4 miljoen moslims in Jemen op de vlucht geslagen. De ernst van de ramp is moeilijk voor te stellen als men weet dat iedere 10 minuten een kind sterft in Jemen door een ziekte die behandelbaar is. Daarenboven zijn er voor de oorlog in Jemen al mensen uit de Hoorn van Afrika gevlucht naar Jemen voor een veiliger bestaan. Die mensen leven nu dus opnieuw in een oorlogsgebied.

De situatie heeft zover kunnen komen puur vanwege het feit dat Jemen zich op dit moment bevindt in een interne machtsstrijd tussen het Jemenitische regime aan de ene kant en de Houthi stammen aan de andere kant. Jemen is sinds de jaren zestig deels onder invloed van Groot-Brittannië, waarbij de Jemenitische regeringsleiders en ambtenaren opgeleid zijn onder Brits bewind. De VS heeft echter ook belangen in de regio en heeft constant pogingen gewaagd om via proxy-bewegingen haar invloed en macht in Jemen te versterken.

Zo heeft Groot-Brittannië de Jemenitische president Mansour al Hadi aan haar kant van de strijd en aan de andere kant zijn er de Houthi stammen die door Iran gesteund worden.

Echter is Iran niet in dit conflict getreden uit eigen initiatief maar eerder op initiatief van Amerika om de Amerikaanse invloed te versterken. Dit blijkt onder ander uit de milde reactie van Amerika op de Iraanse steun aan de Houthi stammen. Wanneer Amerika merkt dat een van de partijen in de regio actie onderneemt tegen haar eigen agenda, dan zou Amerika hier totaal anders op hebben gereageerd. Het militaire verleden van Amerika is hier bewijs van.

Kortom, de ellende in Jemen is vanwege een oorlog die in feite een proxy-strijd is van achterliggende westerse belangen die met elkaar strijden in de regio. Waarbij Amerika de invloed wil overnemen van Groot-Brittannië dat op dit moment het regerende regime steunt.

Het is hartverscheurend om te moeten zien hoe het Jemenitische volk moet lijden onder de koloniale strijd van externe staten. Het is daarom niets anders dan de terugkeer van de Khilafah conform de profetische methode die het leed in het Midden-Oosten en elders in de islamitische wereld kan stoppen. De Profeet (صلى الله عليه و سلم) heeft gezegd:

“De imam (khaliefa) is een schild van waarachter jullie (de Oemma) strijden en bescherming zoeken.”

Laten we in het Westen vooral niet vergeten dat ondanks dat wij nu een relatief veilig en luxueus leven hebben, dat er ook elders broeders en zusters zijn, jonge kinderen, die ernstig lijden onder het conflict in Jemen. Wij kunnen op zijn minst bewustzijn creëren voor de huidige situatie in Jemen en het leed onder de aandacht brengen, zodat er een publieke opinie ontstaat die eist dat deze tirannieke heersers in Jemen en de rest van de moslimlanden worden vervangen met de Khilafah.

 

Comments

comments

DELEN