Bij een aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zondagnacht zeker zes mensen om het leven gekomen. Acht mensen raakten gewond. De politie heeft tegenover persbureau Reuters bevestigd dat inmiddels twee verdachten zijn gearresteerd. Ze begonnen op de verzamelde menigte te schieten tijdens het islamitische avondgebed.

In de moskee zouden ruim vijftig gelovigen bijeen zijn geweest, toen de schutters de moskee onder vuur namen. De Canadese premier Justin Trudeau spreekt van een ‘laffe terroristische aanslag op moslims’ . De leider van de moskee laat in een eerste reactie verbijsterd weten: ‘Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars.’

Twee verdachten opgepakt

De politie heeft nog geen details over de achtergrond en motieven van de schutters bekendgemaakt. Aanvankelijk meldden ooggetuigen dat er nog een derde dader aan de aanslag deelnam, maar dat bericht is inmiddels ontkracht. Het gebied rondom de Quebec City Mosque is afgezet. Alle overlevenden van de aanslag zijn inmiddels uit het gebedshuis geëvacueerd.

In juni van vorig jaar werd een varkenskop op de stoep voor de moskee gevonden. Er lag een briefje bij met de boodschap ‘Bonne appetit’ (Smakelijk eten). Moslims mogen geen varkensvlees eten volgens hun religieuze voorschriften. In 2013 werd een andere moskee in de regio besmeurd met varkensbloed. Een moskee in de buurtprovincie Ontario werd in 2015 door brand verwoest.

Behalve in Qeubec zijn ook in de Canadese stad Montreal inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen en de Amerikaanse stad New York laat weten eveneens de beveiliging van moskeeën op te schroeven.

Lees hier verder: https://fd.nl/economie-politiek/1185061/zeker-zes-doden-bij-aanslag-op-moskee-in-canada

Comments

comments

DELEN