In een interview bij WNL op Zondag pleitte de PVV-lijsttrekker voor een soort gedoogconstructie.

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn wens om de koran te verbieden genuanceerd. Dat zei hij in een interview met WNL op Zondag. Wilders pleit voor een soort gedoogconstructie voor het heilige boek van de islam. In het verleden riep Wilders wel meerdere malen op tot een absoluut koranverbod. “We gaan de Koran niet uit huis halen bij mensen, natuurlijk niet”, zei Wilders. Wel noemde hij de islam “gevaarlijker dan het nazisme” en zei hij moskeeën te willen gaan sluiten.

Wilders vergeleek de koran niet voor de eerste keer met Mein Kampf. Een boek dat volgens hem “een verschrikkelijke ideologie vol met haat en antisemitisme” verdedigt. Maar, zei Wilders: “In de koran staat veel meer antisemitisme dan in Mein Kampf. Het staat vol met oproepen tot geweld.”

‘Nederland de-islamiseren’

In september vorig jaar zei Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen nog het tegenovergestelde, toen CDA-leider Sybrand Buma hem vroeg hoe hij Nederland precies wilde “de-islamiseren”. Wilders liet Buma toen een beeld schetsen van een Nederland waarin de politie de huizen langsgaat om korans op te halen en moskeeën dicht te spijkeren. Wilders reageerde op die schets: “Hoe u het ook draait of keert, Buma, we gaan het gewoon doen.”

In 2007 schreef Wilders hetzelfde al in een ingezonden brief in De Volkskrant. Hij schreef daarin dat islamisten de Koran als “excuus en inspiratie” voor geweld gebruiken. “Genoeg is genoeg”, schreef Wilders. De PVV-leider zei ook opnieuw dat hij moskeeën wil sluiten. Vergunningen intrekken, wil Wilders. Hij stelden moskeeën gelijk aan “nazitempels.”

‘Patriottische lente’

Wilders gaf zijn eerste interview deze verkiezingscampagne bij WNL Op Zondag, een rechts georiënteerd ontbijtprogramma. Tot dusver gaf Wilders alleen interviews aan buitenlandse televisiezenders, waarin hij vooral inging op de “patriottische lente” die hij ziet aanbreken in Europa met de verkiezingen in Nederland en onder meer Frankrijk op komst.

Lees hier verder: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/12/wilders-nuanceert-koranverbod-a1545637

Comments

comments

DELEN