GELDROP – Wil en mag de Turkse gemeenschap in Geldrop een moskee of niet? Dat is in feite de vraag waar het maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Geldrop-Mierlo om draaide. Maar een echt antwoord op die vraag is tijdens de vergadering eigenlijk niet gekomen.

De kwestie kwam op tafel naar aanleiding van een motie van DGG, CDA, DPM, GroenLinks en PvdA waarin ze het college de opdracht geven te zoeken naar geschikte huisvesting voor de Turkse Multiculturele Stichting Geldrop (TMSG). Verantwoordelijk wethouder Marc Jeucken (CDA) had twee weken geleden om een dergelijke motie gevraagd.

Dienstencentrum

Dat deed hij nadat bleek dat de gemeenteraad zich niet kon vinden in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het Dienstencentrum van de gemeente aan het St. Jozefplein te ruilen met een bedrijfspand van TMSG aan De Bleekvelden. Dat ruilvoorstel vormde het zoveelste hoofdstuk in de al decennia slepende huisvestingskwestie.

Jeucken hoopte via een nieuwe motie een concrete opdracht van de gemeenteraad te krijgen, maar stelde maandagavond dat de motie die duidelijkheid niet biedt.

Voornaamste knelpunt voor de wethouder is dat de gemeenteraad zegt dat de zoektocht zich moet toespitsen op de ‘huidige activiteiten’ van TMSG. Dat zijn volgens de wethouder maatschappelijke functies, terwijl TMSG volgens hem meer richting religieuze functies wil. De stichting wil namelijk een gebedsruimte en een dienstwoning voor een imam. “Een moskeefunctie dus”, concludeert Jeucken. “En dat is ook de verwachting die bij TMSG is geschapen.”

Wat de gemeenteraad bedoelt met ‘huidige activiteiten’ werd tijdens de raadsvergadering bovendien niet helemaal duidelijk.

De raad heeft in haar motie overigens geen concrete panden genoemd. Wel kwam net als twee weken geleden verenigingsgebouw De Borgh in combinatie met het Broakes Huukske weer als mogelijke nieuwe plek voor TMSG ter sprake. Of het die optie ook wordt, zal over een halfjaar blijken. Dan moet de wethouder met een nieuw plan komen.

Lees hier verder: http://www.ed.nl/regio/geldrop-e-o/geldrop-mierlo/wel-of-geen-moskee-in-geldrop-1.6689465

Comments

comments

DELEN