Afgelopen maandag 9 november 2020 is minister Slob van Onderwijs hevig onder vuur komen te liggen vanwege een uitspraak in de Tweede Kamer met betrekking tot een ‘identiteitsverklaring’ die sommige reformistische scholen eisen te ondertekenen. In die verklaring eisen een aantal scholen dat ouders en leerlingen homoseksualiteit afwijzen. Volgens minister Slob was dit op maandag nog wellicht ongewenst maar wel het recht van de scholen omdat er eenmaal de vrijheid van onderwijs bestaat als grondrecht in Nederland. De onderwijsminister vindt wel dat de leerlingen op die scholen een veilig leefklimaat gegarandeerd moet worden. Op dinsdag 10 november is de minister teruggekomen op zijn uitspraak en vindt nu dat de wet aangepast zou kunnen worden indien nodig zodat ook deze scholen niet meer eisen kunnen stellen aan de ‘seksuele identiteit’ van leerlingen.

De opportunistische manier van denken en handelen van de onderwijsminister is overduidelijk geworden. Nog niet zo heel lang geleden heeft dezelfde minister Slob van ChristenUnie een ware vervolging gestart op de Islamitische middelbare school het Haga Lyceum puur om dezelfde standpunten als de reformistische scholen nu ter sprake komen. De minister heeft toentertijd de Onderwijsinspectie afgestuurd met als doel om de school zo spoedig mogelijk te kunnen sluiten. Hiervoor zijn alle mogelijke legale en misschien zelfs grijze middelen ingezet want het is inmiddels bekend dat het originele rapport van de Inspectie positief was over het Islamitisch onderwijs.

Enkel toen de politieke klopjacht onder leiding van minister Slob intensiveerde, werd het rapport drastisch aangepast met radicale beschuldigingen. Dit liep zelfs uit tot pogingen om de school financiële subsidies te stoppen, pogingen om het bestuur te ontbinden en zelfs de school juridisch te vervolgen.

Kortom, het kan wederom met gemak geconcludeerd worden dat de twee maten waarmee gemeten wordt door de overheid ten aanzien van Moslims overduidelijk aanwezig is. Maar niet alleen de overheid heeft hier zich aan schuldig gemaakt. De media hebben hierbij dezelfde rol gespeeld. Want waar en wanneer zijn de namen van de scholen precies benoemd sinds het ontstaan van de opspraak van Slob? De aanval op de Islamitische identiteit zal ondanks deze schaamteloze tegenstrijdigheid dus onverminderd doorgaan.

Abdel Haqq

Comments

comments

DELEN