Al een week proberen de VS om een Amerikaanse pastoor, Andrew Brunson, vrij te krijgen, die veroordeeld is in Turkije voor spionage en deelname aan verschillende terroristische groeperingen. De VS hebben besloten om sancties op te leggen aan twee Turkse ministers.

Het gaat om sancties op de minister van Justitie, Abdulhamit Gül, en de minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu. Met deze sancties worden hun bezittingen en ontroerend goed op Amerikaans grondgebied geblokkeerd.

De Senaat heeft tevens ermee ingestemd om de levering van de F-35 gevechtsvliegtuigen, die Turkije had besteld, uit te stellen. Trump moet nog beslissen of deze sanctie al dan niet doorgevoerd zal worden.

De pastoor in kwestie is op 25 juli uit de gevangenis gehaald om met een enkelband zijn proces thuis uit te zitten. Kort daarna volgde de tweet van Trump zeggende dat Turkije Brunson vrij moet laten en als dat niet zou gebeuren, er zware sancties zullen volgen:

Echter is het zo dat Brunson sinds oktober 2016 gevangen zit. We moeten ons afvragen waarom de VS anderhalf jaar gewacht heeft om juist nu in actie te komen. Het is belangrijk om te weten dat er in november Tussentijdse Verkiezingen zijn in Amerika. Voor Trump is het belangrijk dat zijn partij een meerderheid zal hebben in het Congres en de Senaat. Om stemmen te verwerven van zijn Evangelische achterban hebben zij de hele heisa gestart.

Het zou verkeerd zijn om de huidige sancties heel zwaar te noemen. Wel is de waarde van de Turkse Lira, na de aankondiging van de sancties, significant gedaald tegenover de Dollar. Maar voor de rest heeft het geen directe invloed op de Turkse economie. Dit is vanwege het feit dat de sancties opgelegd zijn aan de bezittingen van de ministers zelf.

Ook de politieke relatie van de twee landen lijkt niet zo erg eraan te leiden als de staatshoofden en de media laat blijken. Zo was Curtis Scaparrotti, Amerikaanse generaal en opperbevelhebber van de NAVO, woensdag in Ankara om de militaire operatie in Mambij op tafel te leggen. De operatie in kwestie wordt uitgevoerd door Turkije en de VS met de bedoeling om het gebied te veroveren van de YPG.

Comments

comments

DELEN