In Kopenhagen is de vrouwen-moskee ‪#‎Mariam‬ geopend: alle imams zijn vrouwen. Mannen zijn wel welkom behalve bij het vrijdaggebed. Oprichtster Sherin ‪#‎Khankan‬ wil met de moskee de man-vrouw rolverdeling binnen de Islam tegengaan.

“Die rolverdeling vinden we ‘normaal’ binnen onze religies”, vertelt Khankan aan een Frans persbureau. “Niet alleen binnen de Islam, maar ook binnen het jodendom en christendom. Ik wil hier graag iets aan veranderen.”

Volgens Khankan zijn de reacties binnen de moslimgemeenschap grotendeels positief op de vrouwenmoskee. De negatieve reacties zouden gebaseerd zijn op onwetendheid, zegt ze.
Vanuit Nederland wordt er gereageerd: “Hier in Nederland bestaan geen moskeeën die door vrouwen worden geleid”, vertelt Rasit Bal, voorzitter van ‪#‎CMO‬ (contactorgaan ‪#‎Moslims‬ en overheid) “Maar ik vind het wel heel bijzonder wat er in Denemarken gebeurt. De Turkse en Marokkaanse Moslims die hier naar moskeeën gaan, zijn van huis uit gewend aan de gescheiden rolverdeling tussen mannen en vrouwen”, zegt Bal. “Je ziet dus eigenlijk ook geen verzet hiertegen van vrouwen. Ze vinden het goed zo.” Volgens Bal vindt er wel een verschuiving plaats binnen de Nederlandse moskeeën. “Je ziet sinds een tijdje dat steeds vaker vrouwen worden opgenomen in hoofdbesturen van moskeeën.”

Khankan zegt dat de negatieve reacties gebaseerd zijn op onwetendheid, maar met welk daliel (bewijs) komt ze aanzetten om haar innoverende actie te verantwoorden? Het antwoord daarop is geen.

Verder geeft onze voorzitter van het CMO aan dat de gescheiden rolverdeling iets is wat van huis uit gewend is, dus dat het cultureel bepaald zou zijn. Hier heeft het echter geen bal mee te maken. Binnen het sociaal systeem van Islam is duidelijk uiteengezet dat op een aantal fronten de rechten en plichten van man en vrouw van elkaar verschillen. Dit moet niet opgevat worden als een symbool van ongelijkheid. Het is namelijk steeds de beste manier van de Wetgever (swt) om een specifiek probleem op te lossen/specifieke kwestie te ordenen.

#‎Islam‬ verplicht ons ook deze regels te accepteren en Allah (swt) verbood de mensen om elkaar te benijden en te verlangen naar hetgeen Hij (swt) de een boven de ander heeft geprefereerd.

Allah (swt) zegt: “Begeert niet iets waarmee Allah een van jullie boven een ander heeft bevoorrecht. De mannen krijgen een aandeel van wat zij hebben verdiend en de vrouwen krijgen een aandeel van wat zij hebben verdiend. En vraagt Allah om iets van Zijn goedgunstigheid. Allah is alwetend.” [Zie: VBK soeraa An Nisaa 4 – aaya 32]

Link naar het artikel: http://nos.nl/op3/artikel/2087396-vrouwelijke-imams-leiden-moskee-in-kopenhagen.html

Comments

comments

DELEN