Er wordt enorm veel opgekeken naar artiesten en beroemdheden. Ze worden als voorbeeldfiguur gezien om succes in het leven te behalen. Het heersende idee is dat dit geluk met zich mee zal brengen. Elke stap en keuze die een artiest maakt wordt op de voet gevolgd en in sommige gevallen zelfs nagebootst.

Het opvallende hierin is dat de meeste beroemdheden dit enkel bereiken vanwege hun uiterlijk, stem, bezit of een andere eigenschap waarbij het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn om hier zo trots op te zijn. Buiten het feit dat bekendheid geen geluk met zich mee hoeft te brengen, zorgt dit juist voor meer uitdagingen en verantwoordelijkheden. We dienen niet te vergeten dat wij voor al onze daden verantwoording dienen af te leggen bij Allah (swt).

Daarnaast zien we dat beroemdheden na het behalen van hun doel, het bekend worden,vaak in een val terechtkomen. Dit komt omdat ze verder geen doelen hebben en niet meer weten hoe ze verder moeten gaan met hun leven. Hierdoor hebben veel artiesten te kampen met depressie, zelfmoordneigingen, drank en drugsverslaving.

Als moslim horen wij deze personen niet als voorbeeldfiguur te zien. Zij vormen juist een misleidend beeld over het zijn van succesvol. Hierdoor zijn deze artiesten juist een uitdaging voor de moslim omdat de gemeenschap (met name de nieuwe generatie) beschermd dient te worden tegen dit idee.

Ons ultieme voorbeeld zou de profeet (saw) en zijn metgezellen (ra) moeten zijn. Zij hebben zowel in dit leven als in het hiernamaals werkelijke successen behaald. Hierdoor hebben zij ware geluk kunnen proeven en zijn ze tot de dag van vandaag daadwerkelijk beroemd voor hun voorbeeldige daden.

Comments

comments

DELEN