Volgens de VN zijn zeker 82 burgers geëxecuteerd in Aleppo toen soldaten huizen binnengingen in de veroverde buurten van Aleppo. Ook activisten maken melding van het doodschieten van burgers. De berichten zijn nog niet bevestigd. ‘Dit lijkt op een complete ineenstorting van menselijkheid in Aleppo’, aldus een VN-woordvoerder over de executies. Duizenden burgers zouden in de val zitten.

De vrees van mensen dat ze slachtoffer worden van wraakacties lijkt werkelijkheid te worden’, zegt directeur Nick Finney van Save the Children voor Noordwest Syrië. ‘We vrezen voor het lot van hulpverleners, kinderen en andere burgers die vastzitten’. Onder de 82 geëxecuteerde burgers zouden zeker dertien kinderen zijn.

‘Elk uur worden slachtingen uitgevoerd’, aldus activisten van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten over de situatie in de voormalige rebellenbolwerken in het oosten van de stad. Onder de slachtoffers zouden familieleden zijn, onder wie vrouwen en kinderen, van gevluchte rebellen van het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA).

‘Vooral jongeren worden geëxecuteerd’, aldus directeur Ahmad Dbais van een medische hulporganisatie. Hij zei zich te baseren op meldingen van medische teams in Aleppo. Volgens de kinderorganisatie van de VN, Unicef, zitten meer dan honderd kinderen vast in een gebouw dat zwaar wordt beschoten. Dit melden artsen. Regionaal directeur Geert Cappelaere sprak van ‘alarmerende berichten’. Een deel van de kinderen zou niet worden begeleid door hun ouders of andere familieleden. Finney: ‘Vermoedelijk zijn er op het slagveld nog honderden kinderen met hun ouders, of misschien wel in hun eentje als ze inmiddels wees zijn geworden.’

De mensenrechtenchef van de VN, Zeid Ra’ad al Hussein, waarschuwde dat de ‘slachting’ in Aleppo ook kan gebeuren in andere Syrische steden zoals Douma, Raqqa en Idlib. ‘De vernietiging van Aleppo, het bloedvergieten, de afslachting van mannen, vrouwen en kinderen, en we zijn nog altijd niet bij de beëindiging van dit wrede conflict’, aldus de VN-man in een verklaring. Hij riep de internationale gemeenschap op te bewerkstelligen dat er toezicht komt op hoe Syrië vluchtelingen uit Aleppo behandelt.

Lees hier verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/vn-slaan-alarm-over-executies-door-leger-in-aleppo-kinderen-vast-in-gebouw~a4433237/

Comments

comments

DELEN