De SGP gaat de verkiezingen in met wat zij zelf een ‘klassiek en fris’ programma noemt. De orthodox christelijke partij wil een miljardeninjectie in defensie en veiligheid, minder ruimte voor de islam en veel meer aandacht en mogelijkheden voor mantelzorgers en vrijwilligers.

“We zijn trots op onze traditie, en hebben oog voor de toekomst”, zei lijsttrekker Kees van der Staaij vandaag bij de presentatie van het programma in de Waalse Kerk in Den Haag. Opvallend in het programma is een investering van drie tot vier miljard in defensie en veiligheid. De wereld wordt in rap tempo onveiliger, redeneert de SGP, en daarom is er behoefte aan een sterk schild, in de vorm van een stevige krijgsmacht.

Een deel van dat geld moet naar de politie, en dat niet alleen in de grote stad maar ook op het platteland. Er zijn 5000 agenten extra nodig, zodat er een wijkagent is op elke 4000 inwoners. Bij veiligheid denkt de SGP ook aan het verkeer. Vorig jaar vielen er meer dan 600 doden op de weg. “Dat getal went nooit”, zegt Van der Staaij, die daarom pleit voor meer geld om ongelukken te voorkomen.

Islamkritisch

De orthodoxe protestanten hechten sterk aan godsdienstvrijheid, maar dat betekent voor hen niet dat elke religie gelijk behandeld moet worden
Kritisch, om niet te zeggen negatief, staat de SGP tegenover de islam. Er zijn volgens de partij ook meer agenten nodig om de spanningen te bezweren die immigratie vanuit islamitische landen met zich mee brengt. Moslims staan vanuit hun geloof en cultuur vreemd, zelfs vijandig tegenover de rechtsstaat, schrijft de SGP. Dat kan leiden tot geweld, oproepen daartoe en tot antisemitisme. De politie moet daar hard tegen optreden, maar heeft daar wel meer armslag voor nodig. En liever ziet de SGP hier vervolgde christenen naar toe komen, dan moslims.

Ook hier doelt ze op de islam. De SGP wil een verbod op gezichtsbedekkende kleding in de zorg, het onderwijs en het openbaar. Van gemeenten verwacht de partij terughoudendheid bij het toestaan van moskeeën en minaretten, zodat het publieke domein niet wordt bepaald door islamitische symbolen. Ook is de SGP gekant tegen gebedsoproepen vanaf de moskee, en tegen de erkenning van islamitische feestdagen.

Lees hier verder: http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4408963/2016/11/04/Verkiezingsprogramma-SGP-positief-over-gezinnen-negatief-over-de-islam.dhtml

Comments

comments

DELEN