Wethouder Kajsa Ollongren acht het ‘heel voorstelbaar’ dat uitspraken die maandagavond zijn gedaan in debatcentrum De Balie strafbaar zijn.

Daar vond een debat plaats over moslimextremisme, waarbij vanuit het publiek werd geopperd om het aantal moslims in westerse landen terug te brengen tot 1 tot 2 procent van de bevolking.

Ollongren zegt dat op basis van de beelden die zij heeft gezien er mogelijk sprake was van discriminatie. Maar, voegde zij daar aan toe, dit is iets dat de rechter moet beoordelen. “En daarvoor moet eerst aangifte worden gedaan, en dat is nog niet het geval,” zei Ollongren in de gemeenteraad.

Ook benadrukte ze dat het debat met de naam ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’, dat werd gehouden naar aanleiding van de publicatie van een gelijknamige essaybundel, zorgvuldig was voorbereid, en dat mensen waren uitgenodigd met uiteenlopende meningen over de islam.

Omstreden imam

Onder meer wetenschappers Paul Cliteur, Meindert Fennema en arabist Halim El Madkouri waren aanwezig.

GroenLinks-fractievoorzitter Rutgert Groot Wassink zei woensdag in de gemeenteraad dat hij zich ‘grote zorgen maakt over de normalisering van racisme in Nederland’. “Dit is niet normaal, dit hoort weersproken te worden.”

SP-raadslid Peter Kwint wees er op dat bij sommige debatten iemand van het Openbaar Ministerie en politie in de zaal wordt gezet, zoals ook gebeurt als een omstreden imam in Amsterdam komt spreken. Als de grens dan wordt overtreden kan direct worden opgetreden. Hij vraagt zich af of uitspraken ook niet achteraf op basis van videobeelden kunnen worden getoetst aan de wet, zonder dat er aangifte is gedaan.

Meningen

Groot Wassink overweegt om zelf aangifte te gaan doen tegen, vermoedelijk tegen de Vlaming Wim de Rooy, die in De Balie zei dat voor een ‘oplossing’ het nodig is om te discrimineren.

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, liet dinsdag weten het ‘steeds maar weer verbazend’ te vinden dat mensen woedend zijn op De Balie als daar meningen en opvattingen de ruimte krijgen die niet de hunne zijn.

Lees hier verder: http://www.parool.nl/amsterdam/-uitspraken-over-moslims-tijdens-debat-in-de-balie-mogelijk-strafbaar~a4453270/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared+content&utm_content=free

Comments

comments

DELEN