Lubach laat precies zien waar hij en anderen een probleem mee hebben, namelijk dat het probleem van moslimkinderen dieper ligt dan op school omdat ze thuis meekrijgen dat God bestaat en dat je boos moet worden als hij (saw) afgebeeld wordt. Hij is van mening dat op school de wereld open moet zijn en dat het erg belangrijk is dat de beledigende cartoons getoond worden en dat kinderen dat vervolgens accepteren en niet boos worden.

Hij zegt namelijk dat door boos te worden je daarmee de vrijheid van anderen afpakt om wel deze cartoons te laten zien. Nu worden ze bedreigd en moeten ze onderduiken.

Dus een leraar moet altijd kunnen doen wat hij wil ook al trapt hij daarmee op de ziel van de leerlingen omdat hij vooral niet beperkt mag worden daarin. Zal Lubach het ook goed vinden als kinderen op andere manieren op hun zielen getrapt worden? Mogelijk door hun meest dierbare personen of dingen in het leven belachelijk te maken middels cartoons of andere uitingen? Waarschijnlijk niet.

Het grote probleem is niet het zogenaamd afpakken van de vrijheid van een ander want een leraar wordt bijvoorbeeld ook beperkt in zijn vrijheid omdat hij niet spontaan de moeders van alle leerlingen in de klas belachelijk zou mogen maken. Dat zou niet verantwoord zijn.

Het probleem is hier Islam en dat de kinderen niet accepteren dat de Profeet (saw) beledigd wordt. De liberale extremisten willen hun liberale waarden opleggen aan andersgelovigen. Waar de essentie van samenleven is dat je elkaar in hun waarde probeert te laten zodat men door één deur kan, zijn deze mensen bereid om andersdenkenden de vrijheid van meningsuiting op te leggen en door de strot te duwen ondanks dat hierdoor samenleven bemoeilijkt wordt.

Verder is het probleem ook dieper want het is een ideologisch probleem. Voor liberalisme die stelt dat religie zich niet mag bemoeien met het leven is het een confrontatie met haar tegenpool de Islam die vindt dat religie in alle facetten van het leven moet bemoeien (en dus ook wat je wel en niet kan beledigen). Om deze reden is liberalisme dan ook alles behalve neutraal en niet in staat om op lange termijn een harmonieuze samenleving te realiseren met andersgelovigen.

Comments

comments

DELEN