Er is een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe de Turkse kustwacht de vluchtelingenstroom naar Griekenland probeert te bestrijden. Met stokken slaan de medewerkers van de kustwacht tegen het bootje van de migranten, dat uiteindelijk weet weg te komen. Het incident zou zich hebben voorgedaan tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Lesbos.

Begin deze week sloot de EU een (voorlopig) akkoord met Turkije waardoor er een einde moet komen aan de ongecontroleerde vluchtelingenstroom. Turkije beloofde vluchtelingen tegen te houden en terug te nemen. In ruil krijgt het land onder meer extra geld van de EU en een versoepeling van de visumeisen voor Turken die naar Europa willen reizen.

Het land vervult hiermee een opmerkelijk rol. Turkije is namelijk indirect en direct (mede)verantwoordelijk voor de situatie in Syrië. Aan de ene kant deinst het niet terug om Koerden in Noord-Syrië te beschieten, aan de andere kant staat het oogluikend toe dat het regime van Assad oorlogsmisdaden pleegt tegen haar eigen bevolking. De vluchtelingenstroom heeft in al die jaren niet geresulteerd in een militair ingrijpen in Syrië.  Wat brengt daar nu opeens verandering in?

Turkije was al die vluchtelingen liever kwijt dan rijk en pakte mensensmokkel niet aan. Nu de EU met miljarden waait om de vluchtelingencrisis te bestijden, lijken vooral de Turkse leiders zich rijk te rekenen.

Moge Allah (swt) ons laten behoren tot degenen die de wereldse beproevingen doorstaan en standvastig blijven in Zijn Deen.

Link naar het artikel: http://nos.nl/artikel/2092409-turkse-kustwacht-valt-migrantenboot-aan-met-stokken.html

Comments

comments

DELEN