Het gerecht in Izmir heeft de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson drie jaar celstraf gegeven vanwege beschuldigingen gerelateerd aan terrorisme en spionage. Toch is hij vrijgesproken en kon hij terug naar Amerika gaan.

Brunson zit sinds november in de cel. De celstraf die het gerecht gegeven heeft zou meegeteld worden aan de tijd die hij al in de cel doorgebracht heeft. Dus sprak het gerecht hem vrijuit, bovendien werd het reisverbod ook teruggetrokken.

Trump stuurde hierop een tweet zeggend dat er geen toezeggingen waren geweest inzake de vrijlating, maar dat hij het zeer op prijs stelt en dat dit de relatie tussen de twee landen zal bevorderen. Later, toen hij een persconferentie hield samen met de teruggekeerde pastoor, bedankte hij zijn Turkse evenknie, omdat Erdogan dit ‘mogelijk heeft gemaakt.’

Hoewel Erdogan en zijn achterban koortsachtig beweren dat het oordeel van de rechtbank niets met politiek te maken heeft en dat de Turkse Justitie onafhankelijk is, lijken de meeste mensen zich te storen aan dit oordeel.

In het land zijn er honderden Moslims nog onterecht, ook volgens de Turkse constitutie, achter tralies. Zo kregen 110 leden van Hizb ut-Tahrir Turkije een cumulatieve celstraf van maar liefst 660 jaar! De Turkse constitutie stelt dat er enkel gesproken kan worden van terreur als er sprake is van geweld.

De partij in kwestie doelt de Islamitische manier van leven in de Moslimlanden te hervatten. Haar methode bestaat uitsluitend uit intellectuele strijd en politieke ondernemingen, gebaseerd op de Soennah van onze profeet. Hoewel Hizb ut-Tahrir noch in Turkije, noch in het buitenland, nooit geweld heeft gebruikt, worden haar leden opgepakt en veroordeeld onder de noemer van terrorisme.

In de afgelopen jaren zijn er ook andere Islamitische organisaties en zelfs individuele imaams geviseerd geweest door het Turkse gerecht. Wat zij gemeen hebben, is het feit dat zij zich uitgesproken hebben tegen de democratie en dat zij de Turkse autoriteiten ter verantwoording riepen.

Comments

comments

DELEN