Tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier, die daar maandag op staatsbezoek was, heeft Trump verklaard dat hij bereid was om Iran te ontmoeten. “Als zij willen praten, wil ik ook praten.” Aldus Trump.

Nochtans leken de gemoederen gespannen te zijn tussen de twee landen. De voorbije weken was er sprake van dreigementen en intimiderende tweets. Zo dreigde Iran Trump dat hij niet met de leeuw moest spelen, waarop Trump via Twitter reageerde dat Iran Amerika nooit meer mocht dreigen.

Maar dit alles lijkt verdwenen te zijn als sneeuw voor de zon nu Trump bereid is om Rohani, zonder enige voorwaarden, te ontmoeten. Trump zei tegen de aanwezige verslaggevers het volgende:

“Ik zou zeker met hen ontmoeten als zij het willen. Ik weet niet of zij er klaar voor zijn. Ik beëindigde het nucleaire deal. Het was een belachelijke deal. Ik geloof dat ze waarschijnlijk uiteindelijk een ontmoeting gaan willen en ik ben bereid om hen te ontmoeten wanneer zij ook bereid zijn. Zonder enige voorwaarden.”

Volgens (voornamelijk) Britse media hecht Iran geen waarde aan dit verzoek en ziet het als een vernedering. Bahram Qasemi, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, reageerde dat sancties en druk zetten een dialoog tegenspreken.

Deze ontmoeting zou inderdaad een vernedering zijn dat Iran opnieuw voor schut zou zetten. Door akkoord te gaan met het nucleaire deal van Amerika, heeft het land haar nucleaire activiteiten stopgezet en economisch afhankelijk geworden van het westen.

De 10de Astana-top

Tevens is het land politiek afhankelijk van de VS. Voor de tiende keer zijn Iran, Rusland en Turkije in Sochi bijeengekomen om de situatie in Syrië te bespreken. Ook een delegatie van de VN is ter plaatse, evenals een vertegenwoordiger van Assad. Op het agenda zou de de-escalatiezones in Idlib en de terugkeer van de vluchtelingen staan. Tevens zouden ze een comité oprichten die verantwoordelijk zal zijn voor het herschrijven van de Syrische grondwet.

Desondanks dat Idlib een de-escalatiezone is, heeft Assad eerder deze week verklaard dat de regio het volgende militaire doelwit zal zijn. Idlib is een van de laatste gebieden die in handen is van de Moslims. Als het gebied terug in de handen van het regime valt, wordt er gevreesd dat de Syrische revolutie voorbij zal zijn en de verliezen die de Oemma daar heeft geleden zal voor niets zijn geweest.

Moge Allah hen helpen…

Comments

comments

DELEN