Er vonden de laatste dagen woordwisselingen plaats tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Iraanse evenknie Hassan Rohani. Na een aanmaning gericht aan de VS om het Iraanse volk niet te intimideren tweette Trump (alles met hoofdletters): “Drieg de VS nooit meer, anders zul je de gevolgen ervaren zoals maar weinigen in de geschiedenis hebben gedaan…”

De tweet kwam nadat Rohani, tijdens een meeting inzake de nucleaire deal zondag in Teheran, zei dat Trump moet stoppen met de leeuw te spelen want “Daar krijg je spijt van.” Hij waarschuwde dat een strijd met Iran de moeder van alle oorlogen kan ontketenen.

Namelijk beschuldigt Rohani Amerika voor het provoceren van het Iraanse volk, dat tegen de militaire aanwezigheid van Iran op Syrisch grondgebied is, volgens hen de oorzaak waarom het land het economisch moeilijk heeft.

Na de uitspraak van Rohani ging Trump op Twitter tekeer:

“Aan de Iraanse president Rohani: Bedreig de VS nooit meer, anders zul je de gevolgen ervaren zoals maar weinigen in de geschiedenis hebben gedaan. We zijn geen land meer dat zich achter jouw woorden van dood en verderf schaart. Wees voorzichtig!”

Ook Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, haalde hard uit naar Iran. Hij gaf een toespraak in Simi Valley in Californië, voor een overwegend Iraans-Amerikaans publiek. Hij vergeleek de Iraanse leiders met de maffia en verweet hen van corruptie.

Het is een feit dat de Iraanse economie het zwaar te verduren heeft. Na jaren aanwezig te zijn geweest in Syrië staat de economie er niet goed voor. Aanvankelijk kon Iran dit rechttrekken met de inkomsten die dankzij het nucleaire akkoord geïnd werden, maar nu dat ook lijkt weg te vallen kunnen er problemen ontstaan. Het was tevens Amerika zelf die het akkoord ongedaan maakte, juist omdat Amerika Iran niet meer in Syrië wil.

Maar het is onwaarschijnlijk dat deze woordwisseling zal escaleren tot een militaire actie aangezien Amerika zelf niet meer de kracht heeft om zelf deel te nemen aan de voortdurende conflicten.

Zoals het gezegde luidt: “Blaffende honden bijten niet.”

Comments

comments

DELEN