Dinsdag heeft Trump besloten om zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran. Dit ketende nieuwe acties los tussen de zionistische entiteit en Iran die zich afspeelden in Syrië.

Het Iraanse nucleaire akkoord was in 2015 gesloten tussen Iran aan de ene kant en de P5+1 landen (d.w.z. de VS, China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) aan de andere kant. Het akkoord in kwestie hield in dat het land nog maar 300kg verrijkt uranium in bezit mocht hebben en als tegenprestatie zouden deze P5+1 landen de economische sancties opheffen.

Dit betekende dat Iran weer petroleum en andere goederen naar het westen kon exporteren. Volgens cijfers (afkomstig van OEC) die dateren uit 2016, bedroeg het uitvoerbedrag van Iran 31,8 miljard dollar. Iran verhandelt zijn goederen het meest naar China (45%), India (18%), en Japan (9,1%). Het uitvoerbedrag naar de VS is slechts 0,004%. Wel is het zo dat, als de sancties 2 á 3 maanden later effectief doorgevoerd zullen worden, die ook de bedrijven zullen treffen die zakendoen met Iran.

De overige P5+1 landen hebben overigens verklaard dat zij het akkoord wel willen behouden. Zo heeft China impliciet gereageerd door een nieuwe connectie voor vrachttransport per trein aan te kondigen die het Chinese Binnen-Mongolië en Teheran zal verbinden. De vraag is dus of de nieuwe sancties waarlijk een effect zal hebben.

 Op Syrisch grondgebied…

De zionistische entiteit heeft gisteren een reeks aanvallen uitgevoerd op, naar eigen zeggen, Iraanse doelwitten in Syrië. Het beschuldigt Iran voor het uitdragen van aanvallen op de zelf toegeëigende Golanhoogten.

Comments

comments

DELEN