De Russische Putin, Iraanse Rohani en Turkse Erdogan zijn vrijdag samengekomen in Teheran. Daar legden zij de potentiële acties die in Idlib uitgevoerd zou worden, en de Syrische situatie in het algemeen, op tafel.

Na de bilaterale gesprekken, kwamen de drie leiders samen om voor de camera’s te vergaderen over de finalisering van de gezamenlijke verklaring die aan het einde van de trilaterale top gepubliceerd zou worden. De leiders benadrukten dat een eventuele humanitaire crisis in Idlib vermeden moest worden. Maar veelmeer werd er benadrukt dat het gebied vrijgemaakt moet worden van ‘terroristen’, ‘die niet bereid zijn om samen met het regime rond de tafel te gaan zitten’.

De Turkse president nam in deze fase verschillende keren het woord om uit te drukken dat hij een staakt-het-vuren in Idlib zou willen zien. Hij zei expliciet dat Turkije ervoor kan zorgen dat de gewapende groeperingen in het gebied hun wapens neerleggen. Maar dit werd door Putin geweigerd, hij zei: “Het feit is dat hier geen vertegenwoordigers van gewapende groeperingen zijn rond de tafel.”

Idlib is de woonplaats voor twee miljoen mensen, daarbovenop zijn er nog eens ongeveer een miljoen inheemse vluchtelingen die van de eerder door het regime ingenomen gebieden, zoals Aleppo en Ghouta komen. Een frontale aanval op Idlib zou een nieuwe vluchtelingenstroom richting Turkije betekenen dat het land niet aan zou kunnen. Het is voornamelijk om deze reden dat Turkije op een staakt-het-vuren hamerde.

Maar dit is verworpen door Rusland. Er wordt gevreesd dat Rusland en het Syrische regime zich voorbereiden op een grootschalige actie op de stad om zo de opstand die nu al bijna acht jaar aan de gang is, voorgoed de kop in te drukken.

Er wordt dan wel gesproken over een trilaterale top, maar we moeten inzien dat de VS aan het hoofd van deze trilaterale relatie staat. Vanaf het begin willen de VS dat Assad aan de macht zal blijven voor de nabije toekomst. De militaire aanwezigheid van Rusland, Iran en Turkije dienden allemaal, of het nu direct of indirect is, om te verzekeren dat de macht niet uit de handen van Assad weg zou glippen. Zo stond ook de top van vrijdag volledig in het teken van de plannen van Amerika. Noch tijdens de top noch in de gezamenlijke verklaring valt er iets te lezen dat impliceert dat Assad af moet treden.

Comments

comments

DELEN