Een vraag die we onszelf allemaal wel eens stellen is hoe we ervoor kunnen zorgen dat we vooruit gaan en succes hebben. Voor een moslim is dit anders dan anderen omdat de moslim als geloofsleer heeft geaccepteerd dat hij gelooft dat hij zal terugkeren naar zijn Heer en dat hij over zijn daden gevraagd zal worden op de Dag des Oordeels. Het is dus goed om in het kader van zelfreflectie te denken over wat precies succes is en hoe we dit kunnen bereiken.

Wat is succes?

Levend in het Westen wordt succes vaak gepaard met het verdienen van veel geld, het hebben van een goede baan en opleiding en het hebben van een gezinnetje. Een goede mooie auto en huis hebben is ook voor velen een teken van succes. Maar is dit wel zo?

Succes wordt bepaald aan de hand van de maatstaf die je hebt voor het leven. In het Westen domineert de Kapitalistische ideologie welke als maatstaf voor het leven heeft dat succes bepaald wordt door profijt. Hoe meer materieel profijt je in je leven hebt des te succesvoller je bent. En dit komt precies overeen met het beeld dat we hierboven beschreven hebben. Het zijn allemaal materiële zaken aan de hand van dat men zegt dat een persoon succes heeft.

Voor een moslim is dit anders. Succes wordt niet gedefinieerd door het hebben van veel geld, of het hebben van een goede baan, maar het wordt bepaald door onze geloofsleer. Wij geloven als moslim dat het leven een test is en dat Allah (swt) ons zal beoordelen op de Dag des Oordeels. De succesvollen zullen het Paradijs binnen gaan en de verliezers zullen de Hel binnen gaan. Dit betekent dat ware succes is dat je een goede moslim bent die voor de test slaagt door zich te houden aan de geboden en verboden van Allah (swt).

Allah (swt) zegt:

“En degene wiens weegschaal zwaar is (wegens goede daden), zij zijn degenen die succesvol zijn”

(Al Moe’minoen / vers 102)

Dus ook al ben je straatarm, heb je geen goede baan, geen mooie auto of een hoge diploma maar ben je wel een persoon die zich goed houdt aan de geboden en verboden van Allah (swt) waardoor je het Paradijs binnengaat, dan ben je waarlijk succesvol.

Het eerste wat een moslim moet doen om succesvol te zijn is dus dit eerste punt begrijpen dat er geen succes is behalve dat dit gepaard gaat met het volgen van de Koraan en Soenna.

Het stellen van doelen: de ideale jij

Een belangrijk punt wat vergeten wordt is het concreet maken van de doelen die een persoon wil bereiken. Wanneer er geen doel is kun je namelijk ook niet afmeten of je vooruitgaat of niet, want je hebt geen richting gekozen. Stel je eens voor dat je een voetbalwedstrijd zou gaan spelen zonder doelen, dan zou je de wedstrijd ook niet kunnen winnen toch?

Een methode die hierbij helpt is om een eigen missie te schrijven waarin je uiteenzet welke persoon je uiteindelijk zou willen worden, wie of wat is de ultieme jij met welke eigenschappen? Stel jezelf eens voor dat je op de Dag des Oordeels zou staan voor Allah (swt) en jouw boek zou opengeslagen worden, wat zou je graag erin willen lezen waardoor je werkelijk trots op jezelf zou kunnen zijn?

Of stel je eens voor dat je over 50 jaar zou overlijden en verschillende personen spreken over jou, variërend van een familielid, een collega, een goede vriend, een buurman, etcetera. Wat zou je graag willen horen over jezelf? Wie is de ultieme jij? Wat zou je minimaal bereikt willen hebben voordat je heengaat?

Dit soort hulpmiddelen kunnen je in staat stellen een heldere visie te hebben over wat je nu werkelijk wil in het leven. Je kunt het daarna gaan samenvatten als een missie die je in het leven hebt. Een voorbeeld hiervan is:

“Ik wil de beste aanbidder van Allah (swt) zijn, een drager van de Boodschap van Islam, een geleerd en wijs persoon die liefdevol is naar zijn echtgenote en familie, altijd klaar staat voor zijn vrienden, altijd behulpzaam is voor de buren en iedere behoeftige…”

Zo kun je voor jezelf de ideale jij beschrijven en dit zal dan een statement zijn die de grondwet is van jouw handelingen en de motivator en inspiratie om vooruit te gaan en hard te werken.

Dit kun je voor jezelf doen maar het geldt eigenlijk voor veel meer zaken, je kunt een missie statement schrijven voor jouw gezin, jouw politieke partij of jouw bedrijf. Het is daarom ook de gewoonste zaak dat bijna elk bedrijf een mission statement heeft waarin ze hun missie beschrijven.

Bij een onderzoek naar succesvolle mensen is naar voren gekomen dat de meesten van hen de ideale ik al konden verbeelden. De topvoetballers zagen henzelf al in een groot station spelen gevuld met duizenden mensen terwijl ze het beslissende doelpunt maken, de zakenman zag al voor zich dat zijn onderneming groot zou worden waardoor hij veel mensen zou kunnen bereiken en de dawadrager zag al voor zich dat hij de boodschap van Islam naar velen zou verkondigen.

Het is dus van groot belang dat je voor jezelf concreet maakt wat de ideale jij is, het plaatje waar je uiteindelijk naar toe wil werken om in de toekomst te realiseren. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent en vooruit gaat. Dit is jouw visie.

Doelen naar het ware succes: de Tevredenheid van Allah

Natuurlijk kun je verschillende doelen in het leven stellen, maar het belangrijkste doel wat de moslim in zijn leven zou moeten hebben is het tevredenstellen van Allah (swt) door Zijn geboden uit te voeren en weg te blijven van de verboden zaken. Hiermee zul je namelijk uiteindelijk het Paradijs bereiken. Voor de moslim is het dus belangrijk dat hij een missie maakt waarin hij doelen stelt zodat hij dichter bij Allah (swt) kan komen.

Dit betekent dat je jouw Islamitische persoonlijkheid dient te ontwikkelen door meer kennis te vergaren en tegelijkertijd ook jezelf te ontwikkelen in het doen van goede daden.

Laat hierbij de groten onder de metgezellen van de Profeet (saw) een inspiratie zijn. Zo lezen we de verhalen van Aboe Bakr (ra) aan wie niemand kon tippen en de meest ambitieuze was als het ging om het zijn van een goede moslim en zo lezen we over bijvoorbeeld Oemar ibn al Khattaab (ra) die probeerde te wedijveren met Aboe Bakr (ra) in het goede. Zij zijn de ware voorbeelden van succes die wij kunnen gebruiken als inspiratie om succes te behalen.

Dus samengevat wat kun je doen:

  • Denk na over de ideale jij. En stel je hierbij voor dat je al gestorven bent, hoe je graag herinnerd zou willen worden of wat je graag in jouw boek terug zou willen lezen op de Dag des Oordeels.
  • Stel doelen op aan de hand van de resultaten hiervan
  • Maak voor jezelf een missie statement zodat je geïnspireerd raakt
  • Laat jezelf inspireren hierbij door de voorbeelden van de groten die voor zijn gegaan.
  • Onthou dat ware succes het tevreden stellen van Allah (swt) is

Moge Allah (swt) je het ware succes geven.

 

Comments

comments

DELEN