Tientallen in 2014 opgepakte demonstranten hebben deze week een schadevergoeding ontvangen voor hun arrestatie tijdens een protest bij de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat meldt hun raadsman Willem Jebbink.

De demonstranten kregen een schadevergoeding van ongeveer vierhonderd euro per persoon. Jebbink is tevreden met die vergoeding en heeft kritiek op de overheid, vertelt hij. Volgens hem gaan de politie en de burgemeester te vaak direct over tot arrestaties. ,,Daarmee wordt uit het oog verloren dat het hier om een van de meest fundamentele grondrechten gaat: het laten horen van je mening”, zegt de advocaat. ,,De beslissing van de rechtbank zal gemeenten en de politie inprenten dat demonstranten niet zomaar kunnen worden opgepakt.”

In totaal werden er 39 demonstranten op 5 augustus 2014 aangehouden na een zittend protest tegen Israëlische bombardementen op Gaza. De reden hiervoor was verstoring van de openbare orde, maar het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde vrijwel alle zaken. In een zaak loopt nog een hoger beroep tegen een van de organisatoren.

Lees hier verder: http://www.ad.nl/binnenland/tientallen-demonstranten-den-haag-krijgen-400-euro-schadevergoeding~a7ccc1d1/

Comments

comments

DELEN