We kijken al heel snel op naar andere. Dit komt vaak vanwege de status, leefstijl of het bezit van deze persoon. We kijken bijvoorbeeld op naar een persoon die rijk is en een mooie functie heeft bij een grote organisatie. Anderzijds kijken we neer naar mensen die weinig bezit hebben of niet beschikken over een hoge status. Deze persoon wordt al snel als minderwaardig gezien. Denk hierbij aan een dakloze of een straatveger.

Op het moment dat we (onbewust) op of neerkijken naar een persoon positioneren wij onszelf ook op een bepaald niveau. We voelen onszelf bijvoorbeeld minderwaardig als we opkijken naar een machtig persoon of we voelen onszelf meerwaardig als we neerkijken naar een arm persoon.

Om de waarde van een persoon te bepalen zouden al deze dingen niet relevant moeten zijn. Jij als persoon bent niet minder of meer van waarde of beter dan een ander vanwege rijkdom, armoede, status of bezit. Hetgeen wat belangrijk zou moeten zijn voor ons is taqwa (godvrezendheid). We zouden veel minder moeten kijken naar deze wereldse componenten en ons meer bezig moeten houden met hetgeen wat er daadwerkelijk aan toe doet. Taqwa is namelijk hetgeen dat bepalend is bij Allah (swt).

Allah (swt) zegt: …Voorwaar, de meest edele van jullie is bij Allah degene die het meest (Allah) vreest…( Vertaling uit de Kuran 49:13).

Comments

comments

DELEN