De #Turkse minister van #Buitenlandse #Zaken heeft vandaag gezegd dat de Syrische vluchtelingenstroom naar Turkije tot 1 miljoen kan stijgen door de aanhoudende bombardementen van Rusland en het Assad-regime. Op dit moment worden de vluchtelingen er op ‘gecontroleerde wijze’ toegelaten gaf hij aan, maar Het VN-vluchtelingenagentschap heeft Turkije opgeroepen om de grenzen te openen voor alle vluchtelingen.

De hypocrisie van de VN is niets nieuws onder de zon. Haar moreel kompas heeft geen enkele geloofwaardigheid aangezien het mensonterend westers vluchtelingenbeleid (o.a. confiscatie van bezit in sommige landen, de gangbare stigmatiseringen, belemmering van religiebeleving en seksuele intimidaties jegens vrouwen) buiten schot blijft, maar Turkije wel met de vinger wordt gewezen op haar humanitaire opvangplicht. Om maar te zwijgen over de verdoezeling van de VN voor wat betreft de medeplichtigheid van het Westen in het ondersteunen van het Assad-regime.

Het Turkse regime maakt zich op haar beurt zondig door niet haar verantwoordelijkheid te nemen. Waarom kan het Assad-regime rekenen op ondersteuning uit Rusland, terwijl de Turkse beleidsmakers toekijken hoe Russische bommen dagdagelijks moslims doden? Het opvangen van vluchtelingen, op vrij selectieve wijze bovendien, is absoluut niet voldoende vanuit islamitisch oogpunt. Ongeacht de Russische inmenging is het een plicht voor elke moslimstaatshoofd om Assad te bestrijden en de moslims in Syrië te beschermen. Het is daarom des te schrijnender dat deze plicht wordt nagelaten terwijl Assad wél hulp krijgt (ook al is dit vanwege geopolitieke belangen). Na de uitspraken van Erdogan in het afgelopen weekend, waarin hij zijn bondgenootschap met de VS benadrukte, moet het derhalve andermaal duidelijk zijn welke politieke koers Turkije vaart.

Moge Allah (swt) de moslims in Syrië bijstaan en de Oemma schenken met oprecht islamitisch leiderschap.

Link naar het artikel: http://www.demorgen.be/buitenland/-syrische-vluchtelingenstroom-richting-turkije-kan-stijgen-tot-1-miljoen-b1e1b078/

Comments

comments

DELEN