Hoewel ze het zelf zonde vindt van het geld, moet Lieke S. toch voor onderzoek zes weken naar het Pieter Baan Centrum. De vrouw had zich volgens het OM willen aansluiten bij de IS-strijders in Syrië.

Lieke, die zichzelf Hajet noemt en in donkerbruine hijab voor de rechter verscheen, verzette zich tegen het onderzoek. Ze vindt het overbodig, want ze gaat toch niet meewerken. En het is volgens haar vernederend: ze moet daar tussen mannen zitten en een deel van het onderzoek zal in de Ramadan vallen wat voor haar maaltijden problemen oplevert. ,,Zo’n onderzoek kost tachtig mille, zag ik. Ik heb liever dat dat geld ten goede komt van de maatschappij, bijvoorbeeld voor ouderenzorg”, sprak ze met heldere stem.

Gedachtegoed
De eind december aan de Bulgaars-Turkse grens opgepakte vrouw (33) hoorde een uitgebreide tenlastelegging van het OM. Officier Anne-Marie Ruijs verwijt haar dat ze het gedachtegoed van IS heeft bestudeerd en uit wil dragen, Arabisch heeft geleerd, de wens kenbaar maakte zich aan te willen sluiten bij IS, de route naar Turkije bestudeerde, speciaal voor die rit een TomTom heeft aangeschaft, toen ook daadwerkelijk naar Turkije is gereden, zich daar ‘enige weken in het grensgebied heeft opgehouden’ en een paar keer probeerde de grens over te steken.

Strijden
De in Stiphout geboren medisch studente verliet ergens in de zomer van vorig jaar opeens haar Eindhovense woning. Haar vriend vond een briefje ‘God roept me op om te strijden’. Ze is Syrië niet binnen geweest, de Turkse politie pakte haar op toen ze de grens wilde oversteken. Na een nacht in de cel mocht ze weer vrij en heeft toen enige tijd door het land gezworven. Eind december werd ze opgepakt aan de Turks-Bulgaarse grens en overgeleverd naar Nederland. Ze zei in de Bulgaarse rechtbank op vakantie te zijn.

Nu vroeg ze het woord. Dat mocht eigenlijk niet van rechter Roelof-Jan Bokhorst, maar ze viel hem in de rede en beklaagde zich er over dat ze haar dossier niet in zijn geheel heeft gekregen en dat ze bijna niet is verhoord. Haar auto is in Bulgarije in beslag genomen maar daar zoekgeraakt. Officier Ruijs zit dan ook te wachten op de TomTom, die ze als bewijs kan gebruiken.

Ruijs wilde in juni een tweede procedurele zitting en in het najaar inhoudelijk gaan. Dat vond de verdachte zonde van de tijd, maar de rechtbank kon niet zomaar een nieuwe datum noemen.

Lees hier verder: http://www.ad.nl/eindhoven/syrieganger-lieke-s-verplicht-naar-pieter-baan-centrum~a71a6645/

Comments

comments

DELEN