In oktober waren de regeringen van Bangladesh en Myammar akkoord gegaan om de Rohingya Moslims, die naar Bangladesh gevlucht waren, terug te repatriëren naar Myammar. De eerste groep van 2.260 vluchtelingen zou donderdag vetrekken, maar omdat de desbetreffende groep zich verstopte om zo in Bangladesh te blijven, werd de actie tijdelijk opgeschort.

Mohammed Abdul Kalam, de commissaris die verantwoordelijk is voor de Rohingya vluchtelingen in Bangladesh, liet uitdrukkelijk weten dat de repatriëringen op vrijwillige basis zal gebeuren. Maar het is niet duidelijk hoe deze groep van 2.000 mensen geselecteerd werd voor het initiale gedeelte van de repatriëring. Zo blijkt, uit de berichtgevingen van lokale bronnen, dat de vluchtelingen niet bereid zijn om terug te keren naar Myammar, vanwege hun vrees betreffende veiligheid.

Mohammed Idris, het hoofd van het vluchtelingenkamp in kwestie, vertelde dat de 500 families, die aangewezen waren voor de repatriëring, sinds een aantal dagen niet meer in hun hutten zijn geweest en dat de autoriteiten hen niet konden opsporen.

Het leger en de politie van Bangladesh hebben sinds donderdagochtend het kamp omsingeld. Er zijn tevens Bengaalse ambtenaren in het kamp om de vluchtelingen over te halen om met de repatriëring in te stemmen. Ze schuiven verschillende argumenten naar voren waarom het beter zou zijn om terug te gaan. Eén van die argumenten zou zijn dat enkel zo het Myanmarese regering burgerschap aan hen zou toekennen. Zo meldt The Guardian.

In Bangladesh zitten meer dan 700.000 Rohingya Moslims, die in augustus 2017 gevlucht zijn voor de moorden, verkrachtingen en andere onmenselijke acties van het Myanmarese leger en extremistische Boeddhisten.

Volgens de berichtgevingen van de VN waren er deze week nog demonstraties van Boeddhisten tegen de geplande repatriëringen.

Comments

comments

DELEN