De tachtigjarige muaddin (oproeper tot gebed) werd tegen de grond gewerkt door de broer van de imam. Dat is te zien op een filmpje van de bewakingscamera in de moskee, gedateerd op 10 november. De muaddin heeft na zes dagen aangifte gedaan.

Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West bevestigt het incident en meldt dat de aanvaller op de vlucht is geslagen. Naar verluidt is hij in Marokko. De politie is naar hem op zoek.

Geheven vinger
Vicevoorzitter Lahcen Farah van de Al Ummah Moskee zegt de zaak hoog op te nemen. Een groep jongeren probeert volgens hem de macht in de moskee over te nemen. De aanvaller, begin veertig, zou ook imam zijn geweest in Osdorp en Geuzenveld.

Op het filmpje is te zien hoe een jonge man in traditionele kledij binnenkomt en een trap op loopt, waarna hij geagiteerd wordt aangesproken door de muaddin. De man komt daarop terug naar beneden en loopt woedend op de oude man toe. Hij werkt hem met grof geweld tegen de grond. Met geheven vinger spreekt de aanvaller de muaddin toe. Die krabbelt duidelijk geschrokken op en maakt zich uit de voeten, achtervolgd door zijn belager.

Spanning
Volgens voormalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, oud-woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland, is er in de moskee al geruime tijd sprake van spanning tussen de oude gelovigen en een groep salafistische activisten. “Kennelijk zijn ze er inmiddels in geslaagd door te dringen op sleutelposities,” zegt hij.

Salafisten proberen volgens hem steeds vaker moskeeën over te nemen. Tot ergernis van de traditionele gelovigen blijven ze vaak in groepjes in en bij de moskee rondhangen. Op die manier proberen zij letterlijk territorium te veroveren.

lees hier veder: http://www.parool.nl/amsterdam/spanningen-leiden-tot-geweld-in-moskee-in-nieuw-west~a4419242/

Comments

comments

DELEN