Zangeres Jamala heeft met het nummer 1944 het Europees songfestival van dit jaar gewonnen. Het nummer belicht de deportatie van haar oma (en 400.000 andere Krim-Tataren) van de Krim door de Sovjets in dat jaar.

Dit is een van de latere misdaden van Rusland tegen de bevolking van de Krim, maar er zijn er vele aan vooraf gegaan. Begin 15e eeuw ontworstelde de tot de Islam bekeerde bevolking (welke door te Russen Krim-Tataren genoemd zouden worden) zich van het Mongoolse rijk en werd in die zelfde eeuw nog onderdeel van de Ottomaanse Khilafah.

Echter tegen het einde van de achttiende eeuw wenste Rusland het in te lijven bij haar strijd om de noordelijke kust van de Zwarte Zee, waar zij in slaagde in 1783. De Ottomaanse Khilafah gaf echter niet zomaar dit islamitische grondgebied en haar bevolking op, en er volgde een eeuw lang strijd om het schiereiland.

 

Vreemd is het dan ook als moslims vandaag de dag wedijveren met elkaar of anderen over de vraag of de Krim onderdeel moet zijn van Oekraïne of Rusland. Rusland heeft het met veel bloedvergieten op de moslims veroverd en daarna vele misdaden tegen haar bevolking begaan. Dat het tijdens de Sovjet tijd aan Oekraïne is gegeven, maakt het ook geen onderdeel van dat land, het is afgenomen van de moslimbevolking en haar staat, en behoort enkel aan deze toe.

Lees meer op: http://nos.nl/artikel/2105100-russen-vernietigend-over-politieke-songfestival-zege-jamala.html

Comments

comments

DELEN