Het is een Soerah waarover de Profeet (saw) heeft gezegd;

” لاَ صَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ “

“Wie het gebed verricht zonder het lezen van al-Faatiha, daarvan is het gebed onvolmaakt” (Boekhari)

Deze prachtige korte Soerah bevat wijsheden die een basis vormen voor onze ideologie. Deze ideologie vormt een fundament in onze manier van denken en het hebben van een correct concept volgens dit fundament. Allah (swt) begint met:

“In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle.” [1]

De meerderheid van de ‘Oelamah hebben dit vers erkend als het eerste vers van Soerah al-Faatihah. Dit maakt de zeven verzen van dit hoofdstuk compleet, waarover sommige ‘Oelamah hebben gezegd dat Soerah al-Faatihah wordt gerefereerd in de koran waarover Allah (swt) zegt;

“En Wij hebben u inderdaad de zeven dikwijls herhaalde verzen en de grote Koran gegeven” [15:87]

Dit heeft tevens ook te maken met het hebben van een Islamitische etiquette, namelijk dat wij elke handeling beginnen met het zeggen van “In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle”, omdat de eerste openbaring geopenbaard werd aan de profeet (saw) met; “Lees in de naam van jouw heer” [96:1]. In dit vers worden ook de eigenschappen van Allah (swt) opgenoemd zoals ‘de Barmhartige en de Genadevolle’. Beide eigenschappen zijn enkel van toepassing bij Allah (swt). Het geeft een breder perspectief zodra beide eigenschappen van Allah (swt) gecombineerd worden, omdat het alle aspecten en dimensies van barmhartigheid omvat. Dus ook in het systeem van Allah (swt) wat zorgt voor rechtvaardigheid.

De rechtvaardigheid is terug te vinden in de woorden van Allah (swt) waarin Hij de Barmhartige is en Hij de Genadevolle is. Dit geeft tevens aan dat enkel het regeren met de woorden van Allah (swt) barmhartigheid en genade met zich mee brengt. Het is absurd om te denken dat het systeem van Allah (swt) geen barmhartigheid kent of genade voor de gehele samenleving voor zowel de moslim en de niet-moslim. Het is daarom belangrijk om na te denken over deze woorden en de eigenschappen van Allah (swt), want men zal dit nodig hebben voor de basis van denken om verdere oplossingen vanuit Islam te vinden voor onze dagelijkse problemen, omdat Allah (swt) barmhartig en genadevol is.

Comments

comments

DELEN