Twaalf rebellengroepen in Syrië hebben zich teruggetrokken uit het overleg dat voorafgaat aan de vredesonderhandelingen, die eind deze maand van start moeten gaan in de Kazachse hoofdstad Astana. Ze doen dat vanwege de ‘schendingen’ van het staakt-het-vuren door het regime, staat in een verklaring ondertekend door rebellengroeperingen die vallen onder het Vrije Syrische Leger.

Het staakt het vuren ging vier dagen geleden in. Volgens de rebellen wordt dit door het regeringsleger van president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten niet gerespecteerd.

In meerdere regio’s zou het vuur zijn geopend, aldus de oppositiegroepen in hun verklaring. ‘Het Syrische regime en hun bondgenoten blijven doorgaan met beschietingen en het schenden van het staakt het vuren’, aldus de gematigde rebellengroepen, waaronder het Vrije Syrische Leger (FSA). De rebellen zeggen dat het overleg over de Astana-conferentie wordt ‘bevroren’ zolang de beschietingen blijven doorgaan.

Frankrijk verweet Rusland, één van de bondgenoten van Assad en tevens hoofdrolspeler in het vredesoverleg, al eerder dat de Russische luchtmacht gewoon doorgaat met ‘dodelijke militaire operaties’. Premier Bernard Cazeneuve zei in een interview dat Frankrijk alles veroordeelt wat kan bijdragen aan ‘een voortzetting van de strijd’.

Lees hier verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/rebellengroepen-syrie-bestand-geschonden-gesprekken-liggen-stil~a4443276/

Comments

comments

DELEN