De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een rebellengroep die steun krijgt van de Verenigde Staten, zijn vandaag een militaire operatie begonnen die moet leiden tot de herovering van Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat van Islamitische Staat. De rebellengroep heeft daarvoor een commandocentrum opgezet

Commandanten van de SDF zeiden op een persconferentie in de Syrische stad Ain Issa dat het Amerikaanse leger luchtsteun zal geven. In de rebellengroep domineren Koerdische strijders. Een SDF-commandante zei dat bij de opmars naar Raqqa de veiligheid van burgers prioriteit heeft. De SDF heeft burgers in Raqqa opgeroepen weg te blijven uit zones waar strijders van IS zitten.

In Irak is het regeringsleger met hulp van zijn bondgenoten al enkele weken bezig aan een grootscheeps offensief om Mosul te heroveren op IS. De extremistische beweging wist twee jaar geleden de macht te krijgen in Mosul.

Meer dan twee weken geleden begon het door de VS gesteunde Iraakse leger het offensief op het Iraakse bolwerk van IS in Mosul. De VS beschouwen de Syrische Koerdische strijders als de meest effectieve kracht tegen IS, maar Turkije ziet het YPG als een terreurorganisatie en heeft al gezegd dat het niet zal aanvaarden dat Koerden een rol spelen in de bevrijding van Raqqa.

Lees hier verder:

Comments

comments

DELEN