Eerder dit jaar schoof rapper Fresku aan bij Theo Maassen, in het kader van het programma ’24 uur met’.
De wijze waarop Theo Maassen tegen specifieke Islamitische concepten aankijkt heeft niet zozeer te maken met Islam an sich maar de wijze waarop hij ‘geloof’ benadert. Geloof wordt in de volksmond ook wel gezien als iets wat op twijfel duidt en tegelijkertijd onderdeel is van een zwarte bladzijde uit de geschiedenis, vooraleer de Verlichting aanbrak. Een periode die voorafgegaan werd door religieuze dogma’s. Dit is het vertrekpunt van waaruit religie (ook Islam) wordt benaderd. Uiteraard is dit onjuist gezien de Islam bijvoorbeeld geen dergelijke religieuze hiërarchie heeft gekend, waarbij men zich moest vrijvechten en ontdoen van religieuze leerstellingen.

Theo Maassen stelde dat hij het waardeert wanneer religie iemand gelukkig maakt en naast het feit dat dit een relatieve stellingname is, is het ook pragmatisch, gebaseerd op de mate van nut en dat is geen maatstaf om de juistheid van een relgie te beoordelen.

Fresku werd door Theo Maassen terechtgewezen, omdat hij door het nalaten van verplichte handelingen inconsistent zou zijn. Dit leert ons hoe belangrijk het is om zowel onze mentaliteit (‘aqliyyah) te versterken, alsmede onze psyche (nafsiyyah). Dit betekent dat onze ideeën, maatstaven en handelingen conform Islam moeten zijn opdat Islam niet slechts verwordt tot een filosofie. Een bekend principe luidt:

الإيمان ما وقر في القلب وصدقه العمل

“Iemaan is datgene zich in het hart heeft genesteld en bevestigd wordt door handelingen.”

Fresku liet duidelijk merken dat hij houdt van Islam en ervoor wil gaan, maar tegen obstakels aanloopt. Conformisme speelt hierbij een grote rol. Groepsdruk en sociale normen kunnen er dikwijls voor zorgen dat men onder de druk bezwijkt. Daarom is het essentieel om vrienden nauwkeurig uit te kiezen en een omgeving te creëren van personen die je aan Allah herinneren en wanneer je dreigt terug te vallen overeind helpen. Een van de belangrijkste taken van de moslims levend in het westen is daarom ook het streven naar het behoud van de Islamitische identiteit.

Bovendien onderstreept het programma het belang om verstandelijk overtuigd te zijn van Islam. Dit zorgt ervoor dat iemand niet bij het minste of geringste begint te twijfelen aan Islam en de handdoek in de ring gooit. Er zijn namelijk genoeg mensen te vinden die hun geloof baseren op imitatie (mijn ouders zijn moslim dus ben ik ook moslim) en pragmatisme (geloof baseren op basis van de mate van voordeel die het iemand biedt).

Comments

comments

DELEN