وَمَآ أَرْسَلْنَٰكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَٰلَمِينَ

“En Wij hebben jou [O Mohammed] niet gezonden, behalve als een genade voor de werelden.” (Soera Al-Anbiya: 107)

Wij bevinden ons weer in de maand ramadan. Een maand van bezinning, de maand waarin de glorieuze Koran werd geopenbaard. Allah (swt) heeft de nobele koran niet alleen geopenbaard voor recitatie of zelfontplooiing, maar belangrijker nog als een genade voor de mensheid. De Koran is geopenbaard om samenlevingen te veranderen, om te implementeren over de mensen en hun zaken te regelen volgens de richtlijnen ervan. De koran werd geopenbaard aan de profeet (saw) in een tijd dat er van Mekka tot Medina en daarbuiten niets anders dan duisternis was en waarin samenlevingen werden geplaagd door hypocrisie, armoede, onrecht en tirannie. Een tijd waarbij de elite de rijkdom controleerde en regeerde zonder enige verantwoording.

Vandaag de dag is het van Kiev tot Kabul niet anders. De mensheid is opnieuw getuige van hypocrisie, stijgende niveaus van armoede, (hyper)inflatie en de elite die beslissingen neemt in het belang van de ultrarijken. Dit alles gebeurt terwijl de massa wegzinkt in een moeras van onrecht en onderdrukking, waarbij de onrechtvaardige leiders symbolische gebaren maken om protesten en demonstraties tegen hun verwaarlozing en minachting voor menselijke aangelegenheden af te wenden.
In een tijd waarin de mensheid op meerdere fronten met crises wordt geconfronteerd, komt de gezegende maand Ramadan als een herinnering voor ons allemaal. Naast individuele zelfreflectie en verbetering om dichter bij Allah (swt) te komen, moeten we nadenken over de verzen van de Koran om te beseffen dat er een significante tegenstrijdigheid is tussen wat we reciteren en horen tijdens de gezamenlijke gebeden, en wat we vandaag in de wereld zien gebeuren.

De profeet (saw) werd gezonden als een genade voor de mensheid. Toch ontbreekt deze genade in de wereld. Nu het kapitalisme de massa onderdrukt worden de armen armer en de rijken rijker. Zelfs de moslimlanden, die gezegend zijn met een schat aan natuurlijke bronnen, zinken weg in economische ellende en onrecht door het kapitalistisch stelsel.
Ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft wederom de hypocrisie en dubbele moraal van het Westen blootgesteld. Hetzelfde Westen dat zichzelf vroeger op de markt bracht als een bastion van mensenrechten en verdediger van eerlijke en universele principes is uitgekleed. De wreedheden die in de moslimwereld zijn begaan hebben nooit de aandacht gekregen van het niveau Rusland versus Oekraïne, terwijl het dood en verderf in onze landen vele malen groter is geweest.

We bidden dat Allah (swt) ons in staat stelt de vruchten van deze gezegende maand te plukken, onszelf te verbeteren, onze inspanningen om de islam te verdedigen vergroot. Hierbij is het extreem belangrijk niet het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Focus op het verbeteren van je Islamitische identiteit en persoonlijk is belangrijk, maar dient gepaard te gaan met onze rol als een vaandeldrager en beschermer van Islam en de Oemma.

Comments

comments

DELEN