De laatste tien dagen van de Ramadan zijn inmiddels aangebroken. Terecht zijn de laatste tien dagen een veelbesproken onderwerp dat ieder jaar weer besproken dient te worden. Het belang van de laatste tien dagen van Ramadan is vanwege het feit dat de Koran in een van de laatste tien dagen is geopenbaard (Laylat oel Qadr). Verder heeft Allah (swt) de nacht dat de openbaring begon gezegend en de aanbidding in diens nacht is meer waard dan 1000 maanden aanbidding:

إِنَّآ أَنزَلۡنَٰهُ فِي لَيۡلَةِ ٱلۡقَدۡرِ وَمَآ أَدۡرَىٰكَ مَا لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ خَيۡرٞ مِّنۡ أَلۡفِ شَهۡرٖ

“Waarlijk! Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in Laylatoel Qadr. En wat doet jou weten wat de Layla toel Qadr is? Layta toel Qadr is beter dan duizend maanden.”

Het is daarom van uiterst belang dat de moslim deze tien nachten optimaal probeert te benutten in het zoeken van deze immense beloning van Allah (swt) en hopend op de tevredenheid van Allah (swt) door oprecht toenadering te zoeken tot Hem (swt).

En zoals ieder jaar merken wij dat de tijd helaas erg snel voorbij lijkt te gaan en voordat we het weten is de maand Ramadan weer voorbij. Het is tijdens onze reflectiemomenten daarom ook belangrijk om stil te staan bij wat wij gaan doen nadat de Ramadan voorbij is. Velen van ons kennen de routine al. Iedere Ramadan besteden we extra aandacht aan de Koran en aanbidding, bidden in de moskee met Tarawieh enzovoort.

Dit zijn allemaal goede zaken maar we moeten ook stilstaan bij het feit dat we zouden moeten streven om beter uit de Ramadan te komen. Als wij straks na de Ramadan teruggaan naar exact hetzelfde niveau waar we al waren voordat Ramadan begon, wat hebben wij dan bereikt qua persoonlijke ontwikkeling?

Het punt is niet dat de extra daden die we doen in de Ramadan geen zin hebben. Absoluut niet. Het gaat hier eerder om consistentie en continuïteit. Hoe zorgen we ervoor dat de extra gewoonten die we opbouwden in de Ramadan niet verloren gaan nadat Ramadan is afgelopen? Het antwoord hierop zal uiteraard van persoon tot persoon verschillen. Een simpele vraag waar we persoonlijk op kunnen reflecteren is: welke daad ben ik nu extra aan het doen in de Ramadan die ik zal blijven doen nadat Ramadan is afgelopen?

Comments

comments

DELEN