De maand Ramadan is de maand waarin de Koran werd geopenbaard door Allah (swt) via Djibriel (as) aan Rasoel Allah (saw). Allah (swt) heeft de Moslims deze maand te vasten op basis van het volgende vers:

“O jullie die geloven! Het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor degenen die vóór jullie waren, hopelijk zullen jullie Allah vrezen.” (Zie VBK: soera Al Baqarah, vers 183)

De maand Ramadan is ongetwijfeld een van de belangrijkste periodes van het jaar voor de Moslims naast de Hadj periode. Het is ook zonder enige twijfel een maand waarin de Moslims wereldwijd hun best doen om extra goede daden te verrichten om Allah (swt) te aanbidden. Het is niet meer dan normaal om de moskeeën ‘s avonds laat met Tarawieh nog vol te zien met toegewijde aanbidders van Allah (swt).

De goede daden die de Moslims willen verrichten in de maand Ramadan worden ook vergemakkelijkt aangezien de Profeet (saw) heeft gezegd dat de duivels zijn vastgeketend in de maand Ramadan. De daden lijken echter zodra Ramadan voorbij is, met de dag moeilijker en moeilijker te worden. Bijvoorbeeld, na de Ramadan duurt het vaak niet lang meer tot de moskeeën nagenoeg leeg zijn met salaat al ‘isha en salaat al fajr.

Inderdaad, de maand Ramadan heeft een sterk positief effect op de band met Allah (swt) die een Moslim voelt en het motiveert hem en maakt het makkelijker voor hem om extra goede daden te verrichten. Maar het is nu al van belang om ook na te denken over de vraag wat gaan we aan goede daden meenemen nadat de maand Ramadan is afgelopen? Welke gewoonten willen we blijven verrichten die we nu extra doen in de Ramadan? Dit zijn twee vragen ter reflectie die als handvat genomen kan worden om voor onszelf te bepalen hoeveel we daadwerkelijk hebben geprofiteerd van de Ramadan.

Het patroon van ons gedrag en onze daden is nooit makkelijk te doorbreken. Dat komt omdat onze handelingen niet uit het niets gebeuren. Al onze handelingen zijn namelijk verbonden met ideeën of overtuigingen die wij bewust en onbewust hebben overgenomen. Als wij de moeite nemen om ook de ideeën te veranderen die onze handelingen aanmaken, dan zullen we ook succesvol zijn in het veranderen van ons gedrag.

De Moslim zal als allereerst zich moeten concentreren op het basisidee over het leven en hoe tijdelijk dit leven is vergeleken met het Hiernamaals. Een leven lang vol genot is nog steeds een fractie van een seconde in vergelijking met de Dag des Oordeels. Met dit idee moet de Moslim zich dus aanleren zich te navigeren tussen prioriteiten om Islam ten alle tijden op de eerste plaatst te zien en zijn aanbiddingen jegens Allah (swt) zo consistent mogelijk uit te voeren, ook nadat de Ramadan is afgelopen.

Comments

comments

DELEN