Een demonstratie van tienduizenden conservatieve moslims tegen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad is vandaag in Jakarta grimmig geëindigd. Agenten bestookten de betogers met traangas. In de buurt van het presidentieel paleis werd de menigte uiteengedreven met een waterkanon.

Bij het nationaal monument in de Indonesische hoofdstad vloog een auto in brand. Op beelden was te zien dat demonstranten agenten bekogelden met plastic flesjes. De ongeregeldheden volgden op het protest tegen gouverneur Basuki Tjahja Purnama, die de Koran zou hebben beledigd. Als christen had hij volgens de demonstranten zijn mond moeten houden over Koranverzen.

,,Ahok moet worden vastgezet”, riepen de in het wit geklede betogers. Ahok is de bijnaam van de gouverneur. Hij hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er echter van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

‘Onzin’
Ahok vindt dat onzin en citeerde zelf uit het heilige boek van de islam om zijn punt te maken. Volgens de mensen die de straat op zijn gegaan, heeft hij daar het recht niet toe.

Veel scholen en bedrijven in Jakarta hebben uit vrees voor ongeregeldheden hun deuren gesloten. Politie en leger hebben zo’n 18.000 manschappen ingezet om de protesten in goede banen te leiden.

Godslastering
De politie onderzoekt de uitlatingen van de gouverneur, maar de demonstranten zijn er niet gerust op dat dit tot een zaak zal leiden. Hoofdvraag is of Ahok zich schuldig heeft gemaakt aan godslastering. Zelf vindt hij dat absoluut niet. ,,Waarom zou ik met opzet de Koran beledigen, die ik zelf ook heb bestudeerd?”, vroeg Ahok retorisch. Hij voegde eraan toe dat veel mensen uit zijn eigen omgeving moslim zijn.

Zonder steun uit islamitische hoek kan de gouverneur zijn herverkiezing vergeten. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld en de meeste inwoners hangen een gematigde islam aan. Het protest van vrijdag is georganiseerd door het radicale Islamitische Verdedigingsfront.

Lees hier verder: http://www.ad.nl/buitenland/protest-boze-moslims-in-jakarta-leidt-tot-politie-acties~aa774f82/

Comments

comments

DELEN