We houden ervan om complimenten te ontvangen over onze uiterlijk, wijsheid, bezit en handelingen. Dit zorgt voor een goed gevoel en dit kan ook positieve resultaten met zich meebrengen waardoor er grotere successen behaald kunnen worden.

Het is belangrijk om te weten dat het ontvangen van te veel complimenten ook catastrofale gevolgen kan hebben op de persoonlijkheid van een persoon. Dit kan namelijk voor arrogantie en hoogmoed zorgen. Beide zijn de karaktereigenschappen van Iblies welke vervloekt is door Allah (swt). Door steeds maar complimenten zal de ego van deze persoon alsmaar gevoed worden. Ook kan dit de zelfvertrouwen van een persoon schaden op het moment dat er geen complimenten ontvangen wordt. Kortom, dit zal de mens meer schaden dan goed doen.

Het is belangrijk dat we bewust zijn over de gevaren hiervan. Zo kunnen we rekening houden met het geven en ontvangen van complimenten. Daarentegen is kritiek iets wat we voornamelijk niet willen. Omdat dit als negatief wordt ervaren. Maar het is juist kritiek wat de mens scherp houdt en voor nederigheid zorgt. We zouden hier het juiste balans in moeten vinden.

De profeet (saw) heeft gezegd: “If a man praises you too much, throw dust in his Face” (Muslim).

Comments

comments

DELEN