De nationale politie van Indonesië onderzoekt of de gouverneur van Jakarta zich heeft schuldig gemaakt aan godslastering. De christelijke gouverneur Basuki Tjahja Purnama zou de islam hebben beledigd.

Moslimgroeperingen vinden dat de gouverneur, die de bijnaam Ahok heeft, als christen zijn mond moet houden over Koranverzen. Begin november demonstreerden tienduizenden conservatieve moslims tegen de gouverneur van de hoofdstad van Indonesië.

Ahok hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Purnama vindt dat onzin en citeerde zelf uit het heilige boek van de islam om zijn punt te maken. Volgens de mensen die toen de straat op gingen heeft hij daar het recht niet toe. Zij eisen het aftreden van Ahok.

Celstraf

Een woordvoerder van de politie zei woensdag dat de gouverneur tijdens het onderzoek in het land moet blijven. Als het tot een rechtszaak komt en Ahok schuldig wordt bevonden, riskeert hij vijf jaar celstraf. In een reactie liet de gouverneur weten dat hij bij het onderzoek vertrouwt op de professionaliteit van de politie.

President Joko Widodo riep zijn landgenoten op het onderzoek te respecteren. Hij beloofde dat dit eerlijk zal verlopen en transparant zal zijn, aldus de krant Jakarta Post.

Moslimgroepen hebben gewaarschuwd voor een nieuwe actie als de politie het onderzoek stopt. In dat geval zullen ze op 25 november weer de straat opgaan.

Lees hier verder: http://www.nu.nl/buitenland/4351482/politie-onderzoekt-gouverneur-jakarta-mogelijke-godslastering.html?redirect=1

Comments

comments

DELEN