Een groot deel van ons is in zijn jongere jaren wel eens in aanmerking gekomen met het boek SPIJT! van Carry Slee. Een bekroond kinderboek dat gaat over pesten en de mogelijk negatieve gevolgen ervan. Tijdens de kinderboekenweek was dit één van de boeken waar veel over gesproken en aandacht aan gegeven werd. Jaren later is dit boek zelfs verfilmd en weer in de prijzen gevallen.

Op de basis- en middelbare school worden wij opgevoed met het idee dat pesten onjuist en onacceptabel is. Om het gepest te voorkomen wordt hier veel aandacht aan gegeven. Er zijn zelfs organisaties die campagnes voeren tegen pesten en als hulplijn figuren voor degenen die gepest worden.

Maar zodra men volwassen wordt, wordt hij juist gestimuleerd om te pesten en haat zaaiende uitspraken te doen onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. En zodra degene die gepest wordt hier wat van zegt wordt hij monddood gemaakt en uitgemaakt voor een persoon die de ‘vrijheid’ van anderen wil inperken. Omgekeerde wereld lijkt het wel.

Comments

comments

DELEN