Onlangs werden er in Frankrijk en België fatawa uitgebracht waarin werd gesteld dat studenten, omwille van de moeilijkheden bij het studeren, hun vasten mogen verbreken en uitstellen na de maand Ramadan.

Allah (swt) zegt:

“Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om de vasten in te halen). Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en Hij wenst niet voor jullie het ongemak. En maakt het aantal (dagen) vol en prijst Allah’s Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.”

We zien hier dat Allah (swt) opnoemt wie het vasten mag verbreken, en het later moet inhalen. Wie niet in staat is om het later in te halen, die betaalt een fidya.

Vervolgens leert Allah (swt) ons een belangrijke les, namelijk dat wanneer Allah (swt) ons iets voorschrijft dat hij het gemakkelijk voor ons wilt en geen moeilijkheden. Hier is het gemak dus dat sommigen hun vasten mogen uitstellen. En Allah (swt) heeft gekozen wie deze mensen zijn, we kunnen deze terugvinden in de openbaring. De geleerden zijn dan op zoektocht gegaan door de Koran en de Soennah te doornemen en daarin op zoek te gaan naar wie vrijgesteld kan zijn van het vasten in deze maand.

Hierop zeiden zei: de zieke, de reiziger, de zwangere vrouw en de vrouw die borstvoeding geeft, hoeven niet te vasten tijdens deze maand. Zij moeten dit later inhalen of fidya betalen.

Dit is inderdaad een gemak voor de mens. Deze mensen zijn niet in staat om zich urenlang te onthouden van eten en drinken. Als zij dit zouden doen, dan zou dit heel nefast voor hun gezondheid (kunnen) zijn. Dit is het gemak, net zoals wanneer Allah (swt) ons leert om wanneer wij niet staand kunnen bidden, al zittend te bidden. En wanneer wij niet zittend kunnen bidden al liggend te bidden.

De dien van Allah (swt) is een complete oplossing voor al de problemen van de mens en houdt rekening met de verschillende toestanden waarin de mens zich zal en kan bevinden.

De gebreken in de fatawa:

  1. Op basis van rationele principes die zij hebben trachten tekstueel te onderbouwen, hebben zij met hun verstand bepaald dat studenten het vasten mogen verbreken.
  2. Op basis van dezelfde principes, zouden we ook kunnen zeggen: mensen in de bouw, mensen die leveringen doen en waarbij een accident fataal kan zijn, mensen die werken met industriële machines, et cetera, mogen ook hun vasten verbreken. Als de studenten vasten, en we nemen aan dat het vasten een moeilijkheid is dat negatieve resultaten teweeg kan brengen, kunnen de studenten hoogstens slechte resultaten bereiken als we die denkwijze hanteren. Maar de werkende mensen in de vernoemde sectoren riskeren hun levens!
  3. Maar voornamelijk: de teksten geven aan wie vrijgesteld is. Het verstand mag dit niet gaan bepalen

Advies aan de studenten:

Gedenk Allah (swt) en Hij zal jullie een uitweg bieden!

Vast en je zal merken dat je minder afgeleid bent door andere zaken. Zaken die je buiten deze maand de ganse tijd zouden afleiden.

Organiseer je tijd! Het Tarawieh-gebed bv. is een Soenna en niet verplicht. Indien het moeilijk is, onthoud je van deze Soenna, verricht het ‘isha gebed en ga dan slapen. Wanneer het studeren even niet vooruit gaat, ga dan even een dutje doen of een korte wandeling maken.

Een geleerde in Marokko sprak onlangs nog over hoe de klassieke geleerden juist enorm productief waren tijdens de maand Ramadan. Vele boeken schreven zij tijdens de Ramadan en in de moskeeën gaven zij in overvloed lessen tijdens de Ramadan.

Het vasten gaat juist je intellect vooruit helpen en niet achteruit.

“En maakt het aantal (dagen) vol en prijst Allah’s Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.”

Wie in staat is te vasten in deze maand, die moet dankbaar zijn dat hij zo een grote zaak heeft kunnen volbrengen. Zet dit doel in je hoofd, en focus hierop zo veel je kunt:

“Wie (de maand) Ramadan vast, uit geloof en rekenende (op de beloning van Allah), al zijn voorgaande zonden zullen hem vergeven worden.”

Ya Allah, laat ons van diegenen zijn die deze maand met geloof en rekenend op uw beloning vasten, laat ons tot diegenen behoren die hun band met de Koran versterken en alsmaar dichter tot u komen.

Youssef Abou Houdeyfa

Comments

comments

DELEN