De Vlaamse meerderheid is rond met een voorstel van decreet rond onverdoofd slachten. Dat wordt nog voor het reces in het parlement behandeld om een verbod op 1 januari 2019 mogelijk te maken. Aan Waalse kant is het verbod op ritueel slachten van schapen uitgesteld tot na het offerfeest van dat jaar.

Eind maart konden N-VA, CD&V en Open Vld uitpakken met een politiek akkoord rond het verbod. Aanvankelijk leek daar ook een overeenkomst met moslims en joden in te zitten, maar dat bleek al gauw een illusie. De oppositiepartijen waren wel fan van het initiatief, dus mogelijk kan de Vlaamse ploeg uitpakken met een unaniem goedgekeurd project.

Als het decreet groen licht krijgt, wordt de elektrische verdoving van schapen voor het slachten verplicht vanaf 1 januari. “Beide riten (de joodse en de islamitische) vereisen dat het dier ongeschonden en gezond is op het moment van het slachten en dat het sterft ten gevolge van het bloedverlies. Elektronarcose komt hieraan tegemoet”, stelt het decreet vast. “Voor kleine herkauwers staat de techniek volledig op punt en wordt deze reeds in verschillende landen op commerciële schaal toegepast.”

Voor runderen staat de omkeerbare bedwelming nog niet op punt, maar het decreet geeft de regering de machtiging om ze te verplichten zodra dat wel het geval is.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft deze avond nog gereageerd: “Ik bevestig dat ik een eerste voorstel van decreet heb bezorgd aan de diverse fracties van meerderheid en oppositie, met de uitdrukkelijke bedoeling om een breed draagvlak te hebben. Maar dit is voor alle duidelijkheid geen voorstel dat al is goedgekeurd door de meerderheid. Wat niet belet dat deze tekst een zeer accurate vertaling is van wat eerder werd overeengekomen in de schoot van het parlement.”

Lees hier verder:
http://www.demorgen.be/wetenschap/onverdoofd-slachten-verboden-vanaf-2019-bb8e4ef1/

Comments

comments

DELEN