In Basra, de meeste olie producerende Iraakse stad, zijn mensen al een week op straat. Ze protesteren tegen de slechte openbare diensten, werkloosheid en corruptie. De veiligheidsdiensten reageerden hardvochtig, namelijk zijn er al twee dodelijke slachtoffers geteld.

Volgens de internationale media zijn er minstens zeven gewonden gevallen door gebruik van waterkannonen en traangas van de veiligheidsdiensten. Ook is er sprake van twee doden nadat er waarschuwingsschoten gelost werden.

De protesten verspreiden zich naar andere steden zoals Bagdad. Zaterdag kwamen er honderden mensen op het Tahrir plein bijeen.

Om de protesten te onderdrukken heeft de Iraakse premier al-Abadi het leger de opdracht gegeven om ‘waakzaam’ te zijn. Ook is het internet tijdelijk opgeschort.

Ondertussen is er op de achtergrond een hertelling van stemmen aan de gang van de verkiezingen in mei die overschaduwd werd door corruptie.

Aan een historisch lage opkomst voor de verkiezingen in mei en deze protesten kunnen we zien dat het Iraakse volk geen vertrouwen meer heeft in dit systeem dat door de VS is ingevoerd. Dit kapitalistisch systeem zorgt dat het olierijke Basra in armoede blijft, dat de inkomsten niet naar het volk gaat maar wel naar de Amerikaanse oliebedrijven.

Comments

comments

DELEN