Volgens een verklaring dat het SDC (de Syrische Democratische Raad, de politieke vleugel van de Koerdische SDF) vandaag vrijgaf, is de groep en het regime begonnen met onderhandelen voor de politieke toekomst van de Koerden in het land. In die verklaring staat dat er met het regime overeengekomen is om naar ‘een democratisch, gedecentraliseerd Syrië’ toe te werken.

Op die manier willen de Koerdische groepen hun autonomie behouden over de gebieden die ze (met logistieke en strategische hulp van de VS) na zes jaar in bezit hebben gekregen. Inmiddels controleren de Koerdische strijdkrachten ongeveer een kwart van de landmassa, met name het hele gebied ten noordoosten van de Eufraat. (Zie kaart)

Foto: Wikimedia Commons

Wel is er tot nu toe geen bevestiging gekomen van het regime zelf aangaande de onderhandelingen.

 VN: 7.000 kinderen gedood of gewond geraakt sinds 2013 in Syrië

Uit het rapport van de VN dat vandaag gepubliceerd is blijkt dat er maar liefst 7.000 kinderen omgekomen of gewond geraakt zijn sinds het begin van de opstand, maar ook zij zeggen dat dit maar het topje van de ijsberg is. In het totaal zou de oorlog een half miljoen levens(!) opgeëist hebben.

We mogen niet vergeten waarom onze Syrische broeders en zusters deze opstand begonnen zijn. Zij willen Assad weg, zij willen het regime veranderen in een Islamitisch regeersysteem dat hen zal beschermen. Hoewel de gezaghebbenden beweren dat het volk moet zijn die beslist over de toekomst van hun land, zien we nog maar eens dat dit louter loze woorden zijn.

Comments

comments

DELEN