De herdenking morgen in #Amsterdam van #vluchtelingen die zijn omgekomen tijdens hun tocht naar Europa, is op last van burgemeester Van der Laan verplaatst. De herdenking wordt niet meer gehouden op het Rembrandtplein, maar op de Nieuwmarkt.

De initiatiefnemers waren van plan om morgen tijdens de Nationale Dodenherdenking drieduizend papieren kruisjes in het gras te leggen op het Rembrandtplein. Op dat plan kwam felle kritiek van het Centrum Informatie en Documentatie “Israël”, #CIDI. Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei wilde morgen liever geen vluchtelingenherdenking. Het Rembrandtplein ligt op de route van de stille tocht naar de Dam, waar op dat moment de Dodenherdenking plaatsvindt.

Het officiële gedenkschrift voor 4 mei luidt: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”.

In de praktijk kan dit dus niet gebeuren onder druk van het CIDI, welke zegt: “Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op een grote hoop wordt gegooid. Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat. Wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets.”

Lees hier meer: http://nos.nl/artikel/2171310-omstreden-vluchtelingenherdenking-amsterdam-verplaatst.html

Comments

comments

DELEN